open-navfaktor-logo
search
Kuća bh. filma
Danas besplatno možete posjetiti Muzej "Valter brani Sarajevo"
Posjetioci danas imaju priliku besplatno obići muzej, uživati u filmovima i uz vodiče koji će ispričati priču o muzeju, filmu "Valter brani Sarajevo", autoru filma Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajevo
02.11.2019. u 10:13
get url
text

Sarajlije i turisti koji borave u glavnom gradu BiH danas imaju priliku besplatno posjetiti Muzej "Valter brani Sarajevo", koji je prvi filmski muzej na Balkanu posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bh. filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca.

U okviru ovog jedinstvenog filmskog događaja pod naslovom "Otvorena kuća bh. filma" posjetioci danas imaju priliku besplatno obići muzej, uz vodiče koji će ispričati priču o muzeju, filmu "Valter brani Sarajevo", autoru filma Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajevo, naveli su iz FCS-a.

Uz posjetu i obilazak muzeja, Filmski centar Sarajevo tokom tog dana organizira projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra. Tokom dana bit će prikazani dokumentarni filmovi: Priča o jezeru (Gojko Šipovac, 1956.) Proljeće u mom gradu (Žika Ristić, 1961.), Švapski adet i Bosniše Vilajet (Branko Ranitović, Muhamed Karamehmedović, Zuko Džumfur, 1962.), Posljednji krug (Pjer Majhovski, 1961.) te film Ja i moj rođak Pip (Mustafa Kapidžić, 1961.)

Nakon projekcija dokumentarnih filmova, posjetioci će imati priliku pogledati i četiri igrana filma, među kojima je svakako Valter brani Sarajevo (Hajrudin Šiba Krvavac, 1971.), zatim Mali vojnici (Bato Čengić, 1968.), Ram za sliku moje drage (Mirza Idrizvić, 1968.) te Ljubav i bijes (Bakir Tanović, 1978.)

Domaćin u muzeju bit će Jasmin Duraković, filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo, ali i drugi bh. filmski radnici, koji će gostima i publici predstaviti djela iz programa, kao i autore filmova. Program je prilagođen i za djecu i mlade, a iz FCS-a ističu kako je ovo prilika i za roditelje da svoje najmlađe upoznaju s muzejom "Valter brani Sarajevo", ali i bogatom prošlošću bh. filma.

FCS ovaj program organizira kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i muzeju "Valter brani Sarajevo" u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju i koji je neprocjenjivo kulturno blago BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.