open-navfaktor-logo
search
Herojska borba
Dan odbrane Općine Novi Grad; Komšić: Dvije stvari se brane životom porodica i domovina
Manifestacija obilježavanja 8. juna - Dana odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i 31. godišnjice bitke za oslobađanje brda Žuč odražana je sinoć u dvorani "Ramiz Salčin" uz prigodan program i prisustvo boraca, veterana, pripadnika novogradskih i drugih ratnih brigada i MUP-a RBiH, žena boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, civilnih žrtava rata, armijskih generala, te gostima iz društvenog i javnog života.
09.06.2023. u 13:15
get url
text
Općina Novi Grad

{$galerijaFotografija}

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bivši pripadnik 101. motorizovane brigade i Zlatni ljiljan, Željko Komšić, kao i predstavnici federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, premijer Unsko-sanskog Kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević sa saradnicima i drugi gosti.

- Samo dvije stvari se brane životom, porodica i domovina. Za to se samo glava polaže. Mrak historije koji zna da obavije cijele narode je najpodmuklija i najpokvarenija stvar. Nemojte dopustiti da nam ova zemlja nakon toliko godina kada je odbranjena kao pijesak iscuri kroz prste. Ista se bitka bije nije završena 1995. godine, sad se bije na drugi način. Ali, nema onoga koji će nas sačuvati, a dolazi sa strane. Samo mi možemo sami sebe sačuvati i niko više. Nemojte da se oslanjamo na nekog drugog, snagu tražimo u sebi. Ne plašim nikoga, niti hoću, ali naučite iz onoga što danas gledate. Nemojte zaboravljati ljude koji su dali živote za ovu zemlju. Poštujte ljude koji su se borili za ovu zemlju 8. juni 1992. godine, je bio krvav, a veliki dan. Mnogi dobri ljudi, veliki borci, plemeniti sinovi svojih majki i BiH su položili svoje živote da bismo mogli danas sjediti ovdje. Hvala im za sve što su učinili za BiH - kazao je Komšić.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad kazao je da je značajno obilježavati ovaj datum i sjećanje na Armiju Republike BiH.

- U historiju neka uđe da se Armija goloruka i bosa suprotstavila takvom neprijatelju 4. vojnoj sili u Evropi i uspjela je da spasi BiH. To je nešto što niko nije očekivao. Pogledajte dijelove gdje je odbranila Armija RBiH. Samo je tu demokratija, samo tu nema dvije škole pod jednim krovom. Sve ono što nije branila Armija RBiH veliko je pitanje koliko je to istinska BiH za sve njene građane. Na zločine genocida nije odgovarala istom mjerom, nije činila genocid, nije rušila tuđe vjerske objekte, nije pravila masovne grobnice. Mi se s ponosom toga sjećamo. Novi Grad imao je 25.000 vojnika. Bitka na Žuči jedna je od prvih pobjeda Armije RBiH. Borci su tada dokazali da mogu da pobjeđuju i na neki način usmjerili ostatak odbrane - rekao je načelnik Efendić

Efendić je dodao da se radi na izjednačavanju strana u ratu.

- Ona riječ kompromis, kad god je neko kaže, da znate neka je prevara u pitanju. I moramo se toga dobro čuvati. Mi smo se odrekli himne, BiH šuti, odrekli smo se zastave BiH u ime nekog jedinstva nekog dogovora. Formirali smo institucije koje danas sude onima koji su odbranili BiH. Ovo što pokušava praviti međunarodna zajednica sa onima koji su otvoreni rušitelji BiH neće nas dovesti do pravog rješenja. Moramo dobro otvoriti oči u budućnosti. Nije nebitno kome dajete institucije BiH. I danas 30 godina nakon agresije moramo biti budni - poručio je Efendić.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović bivši specijalac MUP RBiH i dobitnik priznanja Srebrena policijska značka. 

- Danas sam i ponosan i tužan. Ovo je jedan od najveličanstvenijih skupova koji se održava u KS. Ali smo još daleko od Bužima i kako oni obilježavaju godišnjicu 505. brigade. Više od 200 branitelja dalo je živote na današnji dan, da bismo mi danas pričali. Vinko Šamarlić izabrao je put u smrt umjesto da ide u Barselonu. Puno je heroja prolilo svoju krv da bismo mi pravili kompromise - kazao je Osmanović.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović i poželio im dobrodošlicu, te zahvalio što su svojim prisustvom uveličali obilježavanje godišnjice vrlo značajne bitke, koja je važna za cijelu Općinu, Kanton i državu BiH.

- Sve ono što bi rekao malo je u odnosu na ono što su uradili heroji Armije RBiH, oni koji su sa nama, a posebno oni koji nisu među nama, koji su za državu BiH založili svoje živote. Nama kao generacijama koje nasljeđuju ono što su oni uspjeli da izbore, da mi možemo da uživamo u slobodi, posebno je amanet da mi sada na neki drugačiji način nastavimo ono za šta su se oni borili i zalagali. Nikada to ne smijemo da zaboravimo, naprotiv svakog dana treba da budemo svjesni šta je ono što su oni uspjeli da izbore i u kojim blagodatima mi možemo da uživamo zahvaljujući njima - rekao je Selimbegović.

Ratni komandanat 1. korpusa Armije BiH, general Armije Republike Bosne i Hercegovine Vahid Karavelić istakao je da državu Bosnu i Hercegovinu treba čuvati kao svoju drugu majku, jer Bosna i Hercegovina garantuje sigurnost, našu bezbijednost i budućnost svih naših generacija koje trebaju da žive na plodovima ove časne borbe.

Na manifestaciji su dodijeljena općinska priznanja "Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo" Hasanu Ramiću, a posthumno Adilu Durgutu.

Kolektivnu "Zlatnu plaketu odbrane Općine Novi Grad Sarajevo" dobilo je Udruženje pripadnica Armije RBiH za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

Općina Novi Grad, 09.06.2023
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.