open-navfaktor-logo
search
Još se traga za tijelima
Dan nakon tragedije na Rajskom jezeru: Živinice tuguju za Salkanovićima, maloljetnik pokušao spasiti amidžu
Živinice i danas tuguju. U tragediji na Rajskom jezeru Bašigovci kod Živinica utopio se 32-godišnji Mirnes Salkanović i njegov maloljetni bratić I.S.
30.07.2022. u 13:30
get url
text

Okolnosti njihovog utapanja još nisu u potpunosti rasvijetljene. Kako pričaju stanovnici mjesne zajednice Gornja Lukavica, u kojoj su živjeli, obojica su bili neplivači.

Nastradali su iz skromne porodice slabog imovinskog stanja i radili su različite poslove da bi zaradili pare da obezbjede osnovno za svoje najbliže.

Za Faktor je govorio Hariz Salkanović, njihov prvi rođak.

- Velika tuga. Šta čovjek da kaže. Oni su sin i unuk od mog amidžića. Cijelu situaciju prilikom utapanja opisale su mi komšije i rođaci koji su bili na Rajskom jezeru. Mislim da Mirnes i njegov bratić skoro nikako nisu znali plivati. Mirnes je sišao na jednu stepenicu koja je bila u jezeru i u jednom momentu se okliznuo. Njegov bratić mu je pružio ruku da ga pokuša spasiti, ali, nažalost, nije uspio i njega je povukao u jezero. Oni su iz siromašne porodice i često su cijepali drva da bi zaradili novac. Ronioci pokušavaju da pronađu njihova tijela, ali još u tome nisu uspjeli – kaže Hariz Salkanović koji dodaje da su mjesna zajednica Gornja Lukavica i Općina Živinice pokrenuli akciju pomoći porodicama nastradalih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.