open-navfaktor-logo
search
Legenda
Dan kada je Ivica Osim pokazao koliko voli Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu
Na današnji dan prije 28 godina, legenda bosanskohercegovačkog fudbala i FK Željezničar, Ivica Osim u Beogradu je podnio ostavku na mjesto selektora reprezentacije SFR Jugoslavije.
23.05.2020. u 10:40
get url
text

Razlog ostavke je bio početak agresije na njegovo rodno Sarajevo, ali i na ostatak Bosne i Hercegovine.

Ovim smjelim potezom pred brojnim beogradskim medijima i novinarima legendarni Straus sa Grbavice jasno je poručio da neće i ne želi biti selektor zemlje koja njegov rodni rad drži u opkoljenju.

- Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - kazao je popularni Švabo u obraćanju predstavnicima sedme sile prije tačno 28 godina.

Osim je bio i ostao legenda Željezničara, ali i bh. fudbala. Koliko ga zaista voli i koliko mu je odan, iako do tada nije obavljao nikakvu funkciju u FSBiH, Švabo je pokazao u vrijeme kada je naš Savez bio pod suspenzijom FIFA-e i UEFA-e. Proslavljeni stručnjak tada je dao veliki doprinos da se stvari u bh. fudbalu vrate u normalu.

Prije 14 dana Švabo je proslavio svoj 79. rođendan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.