Petak, 19.08.2022.
FOTO: AA

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vijence na kamen temeljac u mezarju, kao i prethodnih godina, položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, potpredsjednik eniteta RS Ramiz Salkić, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i građani.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti.

- Koristim priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam dan državnosti kako u zemlji tako i dijaspori. Domovina je naša obaveza koju moramo čuvati - rekao je Fejzić.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, istakao je da zbog situacije u državi moramo naglašavati značaj Dana državnosti i kao i značaj ZAVNOBIH-a.

- Više nego ikad važno je obilježavati Dan državnosti. Nažalost, oni koji su nam na čelu države prihvataju simbole drugih država kao svoje. Zbog toga nikada se ne mislimo umoriti od obilježavanja Dana državnosti - rekao je Hafizović.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine u Srebrenici nije bilo prigodnog programa koji su do sada svake godine organizovala djeca iz Srebrenice. UG "Djeca Srebrenice – nove generacije" je nagradilo najbolje učenike za radove na literarnom i likovnom konkursu na temu Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

- Obzirom da je na našu adresu ove godine pristiglo više od osamdeset izvrsnih literarnih i likovnih radova. Taj podatak nam govori da nacionalne svijesti ne manjka kod naše djece i da će naše udruženje nastaviti da djeluje u tom pravcu. Nagrade su obezbijedili pojedinci iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Udruženje DOBRO.BA iz Sarajeva kojim se ovim putem zahvaljujem na podršci - rekao je predsjednik udruženja Bernis Ademović. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh