I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje grada.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić, te ratni komandanti Hamdija Abdić Tigar i Mirsad Selmanović.

Ratni komandanti Mirsad Selmanović i Hamdija Abdić u svojim obraćanjima istakli su da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrani grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci gresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

- Kada su hrabri borci 16. juna 1992. godine branili Bihać, oni su branili i državu Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu i važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene„ - kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać. 

Zahvalivši se svim braniocima, pripadnicima namjenske industrije, logistici, doktorima i medicinskim sestrama, omladini, uposlenima u elektrodistribuciji, pošti i vodovodu na nemjerljivom nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

- Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se što sa bio pripadnik 5. korpusa Armije R BiH  bio uz sve one borce našeg grada i okruga svih 1201 dan opsade. Treba pričati o tom vremenu i danima kada smo bil ijedinstveni i imali samo jedan cilj , odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete su dobili Rasim Gaković - posthumno, (1949. – 1992.) Hase Dervišević - posthumno, (1967. – 1992.), Ramiz Kozlica, posthumno (1966.-1993), Asmir Šekerić - Mrki, posthumno (1971.-1994.), Jasmin Kadić, posthumno (1970.-2009.), Ibrahim Žerić, Emir Kečanović, Safet Bunić, Edvin Zuberi, Fadil Zuberi, Nedžad Malkoč, Zaim Alibabić, Ramiz Rekić, Šemsudin Kozlica, Muhamed  Rahmanović, Enez Rahmanović, Jusuf Salkić, Fikret Zolić, Ale Keškić, Sinhad Veladžić i Mirsad Islamović.