open-navfaktor-logo
search
Prijem
Dan Bošnjaka na Kosovu: Nedostatak udžbenika na bosanskom jeziku i nezaposlenost veliki problem
Merdžan Osmani, savjetnik premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice, istakao je da Bošnjaci Kosova nemaju zajedničku nacionalnu strategiju za rješavanje problema svoje zajednice, kao što su nezavršen proces decentralizacije, neadekvatni uvjeti u obrazovanju
27.09.2019. u 14:19
get url
text

Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova organizovala je danas prijem povodom proslave 28. septembra, Dana Bošnjaka Kosova. Merdžan Osmani, savjetnik premijera Kosova iz bošnjačke zajednice, čestitao je svim Bošnjacima Kosova, ali u regionu njihov dan.

Osmani je, međutim, istakao da je najveći problem Bošnjaka njihovo političko nejedinstvo. On je kazao da je bošnjačka zajednica i 20 godina od završetka rata i 11 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova i dalje u dubokoj krizi i nema zajedničku nacionalnu strategiju za rješavanje problema svoje zajednice.

-Ima određenih pomaka po pitanju naše zajednice, ali ima dosta nedostataka. Kao bošnjačka zajednica nismo završili proces decentralizacije - kazao je Osmani, naglasivši da još nema nije općine sa bošnjačkom većinom na Kosovu.

Drugi problem Bošnjaka je, prema riječima Osmanija, obrazovanje, jer ne postoje ni adekvatni uvjeti niti udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku. Osmani je naveo da je treći problem koji tišti bošnjačku zajednicu problem zapošljavanja, te je kazao da se zakonska kvota od 10 posto za manjine u javnim institucijama i organizacijama ne poštuje.

-Želimo da uputimo poziv i svim albanskim liderima, ko god bude došao za premijera, da posebno obrati pažnju na poštovanje zakona i Ustava koji jasno i nedvosmisleno kaže da kada je zapošljavanje u javnim institucijama u pitanju treba da se broj donekle ispuni - kaže Osmani.

Obilježavanje Dana Bošnjaka je proteklo bez lidera i političkih predstavnika iz bošnjačke zajednice, koji su zauzeti predizbornom kampanjom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.