open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Dan bijelih traka: Sjećanje na užasne zločine i genocid nad Bošnjacima u Prijedoru
Tokom proteklog rata i etničkog čišćenja na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi, među kojima i 102 djece
31.05.2019. u 07:52
get url
text

Danas se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na stravične događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Nasilno instalirana vlast bosanskih Srba u Prijedoru na današnji dan 1992. godine izdala je naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta fašistička kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

Tokom proteklog rata i etničkog čišćenja na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošli su deseci hiljada ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta. U Prijedoru će danas, pod pokroviteljstvom potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića, biti premijerno prikazan spot za novu kasidu grupe "Rejjan" pod nazivom "Bijele trake".

Premijera spota posvećena je ubijenim građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.