open-navfaktor-logo
search
Na ulicama
Dan bijelih traka obilježen i u Sarajevu: Ne zaboraviti golgotu minulog rata i počinjene zločine
Na ulicama Sarajeva danas je obilježen Dan bijelih traka, kojim su se građani prisjetili 31. maja 1992. godine. Udruženje pripadnica Armije Republike Bosne i Hercegovine organiziralo je obilježavanje Dana bijelih traka u ulici Ferhadija, u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta.
31.05.2023. u 18:44
get url
text

Tom prilikom dijelili su zainteresovanim građanima bijele trake i informativni materijal o onome što se dogodilo 31. maja 1992. 

Simbolika bijelih traka podsjeća na dane maja 1992. godine, tačnije na vrijeme kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na prozore okače bijele čaršafe, a ako izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

{$galerijaFotografija}

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Dan bijelih traka u Prijedoru: Srpski zločinci su ubijali cijele porodice, Fikret traga za posmrtnim ostacima 22 osobe

Na današnji dan osnovan je logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma, ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima, te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Dan bijelih traka u Sarajevu
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.