U preostalih osam općina, zajednički kandidati "četvorke" bit će prijedlozi Naroda i pravde (NiP), te Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

VEZANI TEKST - Lokalni izbori u KS: Izbor između SDA i bivših kadrova SDA, SDP ponudio donedavnog SDA-ovca

Činjenica da će SDP ponuditi samo jednog kandidata za načelnika u KS izazvala je nezadovoljstvo među članstvom, bez obzira na to što stranačko rukovodstvo to nezadovoljstvo nastoji sanirati uvjeravanjem da će kandidat "četvorke" za novog gradonačelnika Sarajeva biti upravo kadar SDP-a.

Međutim, prijedlog kandidata za gradonačelnika Sarajeva koji se već pojavio nije oduševio većinu članova te stranke u KS, a naročito se nije svidio koalicionim partnerima.

Izvori Faktora iz "četvorke" tvrde da će SDP za gradonačelnika ponuditi Damira Mašića, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo i aktuelnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Nezadovoljni članovi SDP-a tvrde da Mašić eventualnim izborom za gradonačelnika Sarajeva nastoji spasiti svoju političku karijeru i poziciju unutar stranke, koju su snažno poljuljale negativne projekcije izbornih rezultata kada je ta stranka u pitanju.

S druge strane, partneri iz "četvorke" smatraju da bi predlaganje Mašića narušilo povjerenje glasačkog tijela, što je jedan od razloga zbog kojih su odlučili "pustiti u javnost" informaciju o postojanju te namjere kako bi se vrh SDP-a pravovremeno "predomislio".

Kakvo je trenutno stanje u SDP-u, pokazuje činjenica da SDP Centar, odbor koji je do 2016. godinama "vladao" tom općinom, ima velike probleme sa sastavljanjem liste za Općinsko vijeće, s obzirom da ne mogu pronaći 36 članova spremnih da se nađu na kandidatskoj listi, naročito nakon odustajanja nekoliko kandidata.

Nosilac liste u Centru bit će predsjednik Općinskog odbora SDP-a Denis Challenger, a na listi će, između ostalih, biti sekretar tog odbora Zijad Bradić, te potpredsjednici Zvonko Ivšić, Melisa Lekić i Martin Tais. Od široj javnosti poznatijih imena, tu su Benjamin Isović, koji bi trebao biti na osmom mjestu liste, te Feđa Isović i Dragan Stevanović.