open-navfaktor-logo
search
Sin zlatnog ljiljana
Damir majku svaki dan nosio u kolicima, sada su dobili pristupnu stazu
Mevzeti Hadžalić i njenom sinu Damiru, koji je godinama svoju majku u invalidskim kolicima nosio niz stepenice kako bi izašla iz zgrade, svakodnevnica je mnogo lakša nakon što je izgrađena pristupna staza za osobe sa invaliditetom.
04.03.2022. u 07:44
get url
text

Naime, u stambenoj zgradi, u ulici Hasana Sućeske broj 10, u naselju Saraj Polje, izgrađene su podizna platforma i pristupna staza za osobe sa invaliditetom koje se kreću uz pomoć kolica.

Ovoj hrabroj ženi, supruzi poginulog šehida, zlatnog ljiljana, rahmetli Senada Hadžalića, ratnog komandanta inženjerijskog bataljona 102. Motorizovane brigade, koji je poginuo na liniji odbrane u naselju Stup, 2005. godine dijagnosticirana je multipla skleroza.

Iz godine u godinu stanje se pogoršavalo, a od 2012. godine Mevzeta ne može na svoje noge stati i kreće se uz pomoć kolica. I pored kolica Mevzeta bez pomoći sina sa kojim živi ne može izaći iz stana, a do prije nekoliko dana on ju je morao nositi niz stepenice da bi izašla napolje.

Mevzetin suprug Senad poginuo je 1993. godine, u 33. godini života, potshumno je odlikovan vojnim priznanjem Zlatni ljiljan i činom majora. U braku su bili svega 10 godina, Mevzeta je ostala sa dvoje male djece, stariji sin je imao osam, a mlađi tri godine.   

- Radila sam u Unioninvestu 27 godina, penzionisala sam se 2006. godine. Tegobe sam počela osjećati u desnoj nozi, a 2005. godine sugerirano mi je da se radi o multipla sklerozi. Pretrage su trajale dugo, a moje stanje se pogoršavalo. U početku sam mogla da hodam sa hodalicom, međutim 2012. godine pala sam i od tada ne mogu hodati. Sama sam sebi kolica kupila jer su mi bila potrebna. Nisam mogla otići ni do toaleta, nisam ništa mogla. Dvije godine sam u kući sjedila, psihički sam se trebala dobro srediti, pa tek onda početi novi način života. Podršku mi daju moja djeca - priča Mevzeta i dodaje:

- Kad treba da izađem iz zgrade, mogu sa liftom, ali kad izađem iz lifta, zbog osam stepenica koje se tu nalaze, ne mogu sići bez pomoći sina ili nekog drugog. Od 2012. godine ne mogu sama izlaziti, tek sam 2019. godine predala zahtjev za postavljanje platforme za izlazak i ulazak u zgradu. To mi se ostvarilo, Općina Novi Grad i općinski načelnik su mi izašli ususret i hvala im puno na tome jer će meni dosta pomoći u mom životu, kao i mom sinu da mogu izaći vani, da odem na kafu.

Vertikalna podizna platforma - lift za pristup osobama sa invaliditetom izgrađena je u stambenoj zgradi u ulici Žrtava fašizma broj 6, u MZ Otoka, čime će svakodnevni život biti olakšan stopostotnim invalidima Miomiru Ninkoviću i Hikmeti Zuko, koji stanuju u toj stambenoj zgradi.

Programom je planirana i izgradnja rampe za invalide u ulici Bajrama Zenunija broj 5, u naselju Alipašino Polje, međutim, radovi su obustavljeni jer su stanari navedenog ulaza insistirali na tome, izražavajući nezadovoljstvo zbog estetskog izgleda projektovanog rješenja pristupne staze za invalide.

Općina Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila oko 240.000 KM kako bi stanovnicima koji imaju poteškoće u kretanju barem malo olakšala svakodnevni život. U narednom periodu, shodno raspoloživim finansijskim sredstvima podizne platforme radit će se u sljedećim stambenim zgradama: u ulici Trg Sarajevske olimpijade broj 12, Salke Nazečića broj 2, Nerkeza Smailagića broj 10 i Dobrinjske bolnice broj 2, dok će se prilazne rampe za invalide graditi u ulicama Nerkeza Smailagića broj 7, Trg ZAVNOBiH-a broj 29 i Trg ZAVNOBiH-a broj 1.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.