open-navfaktor-logo
search
Bijela džamija
Damir ef. Peštalić: Hvala Bogu na prilici da u Srebrenici nakon genocida dočekujemo bajrame
To je naše ogromno bogastvo, i na tome se najviše treba zahvaljivati, i posvetiti se da im je lijepo i svima nama. Neka tako bude do kijametskog dana, rekao je ef. Peštalić
04.06.2019. u 09:18
get url
text

Bijela džamija u Srebrenici je bila mala da primi sve vjernike da klanjaju bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog bajrama za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji, a vjernici su se nakon klanjanja bajram-namaza družili ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, javlja Anadolu Agency. 

-Trebamo biti dragom Bogu zahvalni što nam je podario priliku da u Srebrenici nakon genocida dočekujemo bajrame, gledamo našu djecu kako se rađaju i odrastaju. To je naše ogromno bogastvo, i na tome se najviše treba zahvaljivati, i posvetiti se da im je lijepo i svima nama. Neka tako bude do kijametskog dana - rekao je u svom obraćanju, između ostalog, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Za vjernike u Srebrenici, nakom mjeseca posta, doček Bajrama je velika radost.

-Mi smo opstojnost ovdje, i dok je nas i Bosna je opstojna. Bajram je prilika da smo zajedno, da zagrli brat brata, pružimo ruke jedni drugima. Našoj djeci budemo primjer i dobri članovi zajednice - rekao je Bernis Ademović, koji je na bajram-namaz došao sa sinom Benjaminom.

Ahmedin Đozić kaže da su bajrami uvijek radost, te da su u Srebrenici posebni.

-Lijepo je vidjeti nas ovoliko na bajram-namazu, da se poslije družimo svi zajedno. Bajram je radost koju dijelimo svi zajedno - rekao je Đozić.

{$galerijaFotografija}

Senad Džananovć smatra da je najaveća radost Bajrama vidjeti dosta mladih koji su došli na bajram-namaz. 

-Ima nas dosta, i to je lijepo vidjeti, da smo tu. I, ako Bog da, da nas bude još više. Lijepo je vidjeti ove osmijehe ljudi, sreću na njihovim licima. I sve to u Srebrenici -  poručio je Džananović. 

Bajram–namaz na području općine Srebrenica je klanjan u Bijeloj džamiji u Srebrenici, Gornjim Potočarima, Slapovićima, Luci i Krušev Dolu, Osatu, Sućesci, Osmačama, Dobraku i Daljegošti.  

Bajram u Srebrenici - 4. 6. 2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.