Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački teniser, na drugom Grand Slam turniru sezone - Otvorenom prvenstvu Francuske, koji se igra od 26. maja do 9. juna u Parizu, za prvog protivnika imat će domaćeg tenisera Antonia Hoanga.

Džumhuru će to biti prvi meč protiv 23-godišnjeg Francuza, koji je na ATP listi rangiran na 147. mjestu, a na Roland Garossu će nastupiti s pozivnicom organizatora.

Pobjednik meča u 2. kolu igrat će protiv boljeg iz duela Fernando Verdasco (Špa/23) - Danel Evans (VBr).

Naš prvi reket dugo vremena nije bio u stanju "spojiti nekoliko pobjeda zaredom", ali je to prekinuo u Ženevi, kada je stigao do četvrtfinala. Da li je to bila najava boljih rezultata?

- Sigurno je da je Ženeva najava boljih rezultata, jer sam uspio vezati nekoliko pobjeda. Dobro je došlo što sam igrao kvalifikacija. Imao sam u posljednje vrijeme dosta problema sa povredama (leđa, trbušni zid), ali uspio sam da se oporavim. Na prva dva turnira nisam napravio rezultate koje sam trebao da napravim. Ali nakon dva mjeseca pauza nije moglo bolje. Sada je mnogo bolje, ostvario sam četiri pobjede - kazao je između ostalog Džumhur.

Žrijeb za Roland Garros je lakši nego su to bili žrijebovi na početku sezone! Šta očekuje Džumhur u prvom meču i čime bi bio zadovoljan u Francuskoj?

- Žrijeb je povoljniji i velika je prednost što igram protiv igrača koji ima pozivnicu, ali ne smijem se opuštati jer uvijek igrači pred domaćom publikom su opasni. Mlad je igrač koji je pravio dobre rezultate. U ovom trenutku najvažnije je prvo kolo, a vidjet ćemo šta se dalje biti - istakao je Džumhur, koji je otkrio planove nakon Francuske:

- Nemam mnogo pauze. Igrat ću malo više turnira. Igrat ću cijelu sezonu trave, od prve sedmice u Hertogenbošu, preko Queensa, Antalyje, koju sam osvojio prošle godine, do Wimbledona. Nakon toga vidjet ću da li ću se vraćati na zemlju ili ću ići na tvrdu podlogu. Plan je igrati nešto više na travi - objasnio je Džumhur.

Prvi meč u Parizu Džumhur bi trebao igrati sutra od 11 sati.