open-navfaktor-logo
search
Zaštita okoliša
Dalipagić: Pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila u BiH
Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH učestvovao je na Ministarskom okruglom stolu o klimatskim promjenama u Leipzigu gdje je govorio o mjerama koje naša zemlja poduzima u zaštiti okoliša
22.05.2019. u 15:29
get url
text
Saša Dalipagić

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama COP24, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Leipzigu. Govoreći o tome kako Bosna i Hercegovina konstantno ulaže napore kako bi ispunila obaveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, Dalipagić je naveo konkretne mjere koje će naša zemlja pokušati poduzeti u narednom periodu u cilju zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem saobraćaja.

- U Bosni i Hercegovini 1. juna na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za polovna vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu i EKO-6 za uvoz novih vozila. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila koja saobraćaju u Bosni i Hercegovini, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta ispušnih gasova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila. Rezultati ovakvih ispitivanja će se pratiti kako bismo znali stvarne učinke uvedenih mjera - istaknuo je Dalipagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.