open-navfaktor-logo
search
Razvoj infrastrukture
Dalipagić: BiH iz evropskih fondova može povući 1,2 milijarde eura
Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u BiH s ciljem povezivanja sa zemljama regije, smatram izgradnju Koridora Vc, naglašava zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH
24.10.2019. u 11:32
get url
text
Saša Dalipagić

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o prometnoj infrastrukturi i prometu, koji pod pokroviteljstvom Ministarstva organizira Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kako je istaknuo zamjenik Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno susjedima.

- Usvajanjem Okvirne politike prometa, Okvirne strategije prometa i Zakona o akcizama te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u Prometnu zajednicu Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope, naša zemlja je dobila mogućnost da iz evropskih fondova povuče oko milijardu i 200 miliona eura za infrastrukturne projekte grant sredstava i povoljnih kredita. Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u našoj zemlji s ciljem povezivanja sa zemljama regije, smatram izgradnju Koridora Vc - naglašava zamjenik Dalipagić.

On je istaknuo da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi Ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu i autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

- S Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu europskih koridora, dok se s predstavnicima Crne Gore trenutno radi na sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum-Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru - rekao je Dalipagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.