open-navfaktor-logo
search
The Best
Dalić otkrio zbog čega nije glasao: Razočaran sam odnosom FIFA-e, u konkurenciji je trebalo biti više Hrvata
Sinoć su u Parizu proglašeni dobitnici nagrade The Best, a u izboru tradicionalno učestvuju selektori i kapiteni svih svjetskih reprezentacija, uz glasove medija te navijača. Hrvatski selektor Zlatko Dalić ove godine nije želio učestovati u izboru FIFA-e.
28.02.2023. u 11:31
get url
text

Selektor Vatrenih je istakao da je razočaran izborom i nepoštovanjem FIFA-e prema njegovoj reprezentaciji i igračima uprkos svim rezultatima koje su postigli.

VEZANI TEKST - Hadžibegić nije glasao za Messija, kome je maksimalan broj bodova dao Džeko?

- Razočaran sam odnosom FIFA-e prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske fudbalske organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji. Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva posljednja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta - rekao je Dalić za službene stranice HNS-a i nastavio:

- Uprkos tome, pogledajte spisak 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta - osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bi nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u? Nije bilo mjesta za Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na SP-u i u Bundesligi? Zar Livaković nije zaslužio biti ni među pet kandidata za najboljeg golmana nakon svega što je napravio na SP-u - zapitao se Dalić.

Luka Modrić završio je na četvrtom mjestu u izboru za najboljeg igrača svijeta iza Lionela Messija, Kyliana Mbappea i Karima Benzeme. Šesti put je izabran u najbolji tim svijeta po izboru fudbaleri. Hrvati, iako su osvojili bronzu na SP-u, nisu bili nominirani ni za jednu individualnu kategoriju. A prednost za trenera godine je pred Dalićem dobio i Walid Regragui, selektor Maroka.

- Među pet predloženih trenera koje redom izuzetno poštujem su i tri selektora, ali niti jedan od njih nije izborio i finalni turnir Lige nacija i medalju na SP-u. Uz veliko poštovanje prema uspjehu Maroka i njihovom selektoru, u dva međusobna susreta Hrvatska ima remi i pobjedu u utakmici za bronzu.

Da engleski, brazilski, španski, njemački ili italijanski igrači i treneri postižu rezultate poput nas, bili bi itekako zastupljeni u svim izborima. Želim više respekta za nas, za našu reprezentaciju, za naše igrače, pa i za sebe, jer smo s dvije medalje apsolutna svjetska senzacija. FIFA bi nas trebala više promovirati jer smo pokazali da jedna mala zemlja može konkurirati najvećima, a što je najljepša reklama za fudbal u cijelom svijetu.

Zbog svega navedenog, odlučio sam kako ove godine neću učestovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s time da je za mene on uvijek broj jedan - zaključio je Dalić.

Podsjetimo, Lionel Messi proglašen je najboljim fudbalerom svijeta u 2022. godini na ovoj ceremoniji. Messi je do laskave titule stigao zahvaljujući osvajanju Svjetskog prvenstva u Kataru sa selekcijom Argentine. Član PSG-a pobjedu je odnio ispred Kyliana Mbappea i Karima Benzeme.

Za najboljeg trenera proglašen je selektor Argentine Lionel Scaloni, ispred Carla Ancelottija, trenera Reala, i Pepa Guardiole, stratega Manchester Cityja.

Najboljim golmanom u 2022. godini proglašen je osvajač svjetskog prvenstva s Argentinom Emiliano Martinez. On je pobijedio u konkurenciji Yasinnea Bounoua i Thibauta Courtoisa.

Najbolju ekipu 2022. čine: Courtois, Hakimi, Van Dijk, Cancelo, De Bruyne, Modrić, Casemiro, Messi, Mbappe, Benzema i Haaland.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.