Nedjelja, 07.03.2021.
h

Dalibor Đumić iz Bihaća: Izumitelj invalidskih kolica koje pokreće snaga uma

Stručnjaci su njegovoj majci preporučivali da ga zbog oštećenja sluha od 92 posto upiše u specijalnu školu, a danas s inovacijama, poput projekta invalidskih kolica koje pokreće snaga uma, može stati rame uz rame sa najboljim izumiteljima svijeta

Piše Lida Balić

Po svemu je poseban momak. Dolazi iz Bihaća, ima 21 godinu i student je druge godine Elektrotehnike na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. Sa svojim inovacijama, poput projekta invalidskih kolica koja pokreće snaga uma, može rame uz rame stati sa najboljim izumiteljima svijeta. Od njih se razlikuje ne samo po neslućenom talentu, već i po tome što ima oštećenje sluha od 92 posto. Na ljestve života čovjek se ne može popeti sa rukama u džepovima. Zato je krajnje vrijeme da se stvar preuzme u svoje ruke, dočekuje nas s ovom konstatacijom junak naše priče Dalibor Đumić.

Rad i disciplina

Nijedan početak nije lagan, pa tako nije bio ni Đumićev. Još kao beba, zbog visoke temperature, počeo je gubiti sluh.

-Danas to oštećenje iznosi 92 posto. Uz slušni aparatić i nesebičnu pomoć ukućana prevazišao sam sve barijere. U petoj godini izgovorio sam prvu rečenicu. Kada sam trebao krenuti u školu, otišao sam na sistematski pregled, a tamošnja psihijatrica bila je skeptična i mojoj majci preporučila da ipak trebam ići u specijalnu ustanovu. „Kako biste reagovali da ste na mojem mjestu, odnosno da neko tako postupi prema vašem djetetu“ – kazala joj je moja majka Bilka Žerić i cijelu godinu odlučila se posvetiti mom napredovanju – priča nam Dalibor.

dalibor djumic3

Radili su na rehabilitaciji govora i slušanja. Ubrzo je naučio pisati slova, brojeve, koristiti osnovne matematičke operacije i kompjuter. Najviše je volio crtanje, a kasnije, kada je čuo za programe za grafički dizajn, ušao je dublje u tehnologiju. Tu se rodila ljubav za korištenjem raznih uređaja, njihovim sklapanjem i posmatranjem od čega su napravljeni.

– U srednjoj školi su bili kolege koji su već znali popravljati kompjutere, a ja nisam pa me to ljutilo. Odlučio sam rastaviti svoj i onda sastaviti. Tu sam se prvi put susreo sa hardverom – priča naš sagovornik.

Nije puno trebalo da shvati šta će mu biti životni poziv. Sa projektom “Web Home Alarm Security”, odnosno savremenim pametnim kućnim sistemom, koji je prvi napravio u Bihaću već kao srednjoškolac, bio je državni prvak u tehnološkim inovacijama. Nakon toga nizali su se uspjesi.

Vjetar u leđa

Jedan od sigurno zanimljivih i praktičnih izuma su invalidska kolica koja pokreće snaga uma.

– Htio sam napraviti nešto što će imati društvenu korist, prije svega za osobe sa invaliditetom. Gledao sam druge koji su pravili nevjerovatne mehaničke ruke i noge, čije su primjene pomogle mnogim osobama. Podrška su mi prof. dr. Jasmin Kevrić i Almir Badnjević, koji mi daju „vjetar u leđa“. Profesor Kevrić mi je pomogao u procesiranju signala sa mozga, a profesor Badnjević dao novčanu podršku – ističe naš sagovornik.

dalibor djumic2

Testirali su izum i radio je. Zvuči kompleksno, ali kako Dalibor kaže, ovaj „cool projekat“ je jednostavan i izvodljiv.

-Trenutno radim na poboljšanju samih kolica. Osobi koja sjedi u kolicima pažnju mogu odvlačiti razne stvari, poput drugih ljudi, životinja… Zbog toga pravim softver koji bi rotirao pravce sa „blink control“ sistemom, a davao bi signale pokretima – objašnjava Đumić, dodajući da su senzori za skeniranje moždane aktivnosti jako skupi. Zbog toga pokušava naći one koji koštaju manje, a daju više.

Za sve postoji rješenje

Jedan od mnogobrojih problema je odlazak mladih iz naše države, koji budućnost traže na drugim mjestima. Dalibor nije takvog mišljenja.

– Našim ljudima rješenje je piti kafu i ne raditi ništa. Ljuti me to i kada mi kažu: „Zašto ne ideš? Ovdje nema budućnosti. Tamo će ti biti bolje“. To je znak slabosti, jer niko od nas ne želi da se suočava sa postojećim problemima, koji su rješivi. Sve je do čovjeka kako pristupa problemima, ljudima, koliko se predaje radu, ulaže u sebe i znanje. Međutim, postoje potencijali, itekakvi – optimističan je Dalibor.

(Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh