open-navfaktor-logo
search
Ko je Sead Kolašinac
Daily Mail o "Bh. tenku": Bježao iz škole u mekteb, radije bio gladan nego jeo svinjetinu
Vjera je odigrala značajnu ulogu u Kolašinčevom odgoju, podsjećaju engleski mediji 
26.07.2019. u 12:03
get url
text

Naoružani pljačkaši namjerili su se na pogrešnog čovjeka kada su iz zasjede napali čovjeka kojeg zovu Tenk.

Sead Kolašina jučer se obračunao sa naoružanim napadačima, koji su s nožem u ruci napali njega i saigrača Mesuta Ozila. 

Sead Kolašinac, fudbalski A reprezentativac BiH, rođen je u Njemačkoj, gdje su njegovi roditelji otišli iz ratnog vihora u BiH, podsjeća Daily Mail, koji je engleskoj javnosti predstavio novog heroja iz drugog ugla.

Naglasili su da uživa u svojim prilično kul nadimcima - "Razbijač" i "Tenk".

- Sve je u genetici - rekao je jednom prilikom Faik Kolašinac, otac našeg reprezentativca o fizičkoj konstituciji svoga sina.

Porodica Kolašinac naselila se u Karlsruheu gdje je Faik radio u lokalnoj fabrici Mercedes-Benza, kako bi izdržao ženu i djecu.

- Njemačkoj zahvaljujem za sve, baš kao i moja porodica - rekao je Kolašinac 2017. godine dodavši:

- U to vrijeme izbjeglicama nije bilo lako. U mojoj zemlji je bio rat, a nije bilo lako otići u Njemačku i dobiti podršku i dom. Njemačka nam je to omogućila.

Mladi Sead, koji se tada rijetko viđao bez lopte u nogama, ubrzo je privukao pažnju njemačkih klubova, ali nikada nije zaboravio svoje korijene.

Svakog vikenda bi se vraćao kući jer je volio majčinu kuhinju, burek i tradicionalne kolače. Cijela porodica godišnje dolazi u selo Domanovići kod Čapljine, gdje su Seadovi roditelji živjeli do rata. Faik je nekoliko puta do sada govorio kako Kolašinac voli da je među svojim narodom.

Sead je i u Engleskoj nastavio tradicionalno porodični život. Prošlog mjeseca u Badenu (Njemačka) je oženio dugogodišnju devojku Janu.

Upoznao ju je dok je igrao u dresu njemačkog Schalkea, gdje se upoznao i postao prijatelj i sa Mesutom Ozilom, a njih dvojicu zbližila je vjera (obojica su muslimani).

- Vjera je odigrala značajnu ulogu u Kolašinčevom odgoju. Sead je često bježao iz škole da bi išao u mekteb u džamiju. Njegov otac je ponosno izjavio kako bi njegov sin radije bio gladan nego da jede svinjetinu - piše Daily Mail.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.