Džaferović o Izbornom zakonu: OHR ima obavezu da reagira

objavljeno: 31.01.2018. u 12:37

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je kako očekuje da će Zastupnički dom danas odbiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Klub Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istovremeno je Džaferović izrazio očekivanje da će biti prihvaćen prijedlog kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila SDA.

- Taj prijedlog odgovara standardima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava, standardima Ustava FBiH i odlukama Ustavnog suda BIH. To su moja očekivanja. Kako će se stvari odvijati, vidjet ćemo – kazao je Džaferović.

On je naglasio da treba učiniti sve kako bi se izmijenio Izborni zakon BiH do objave narednih izbora.

- Ukoliko se to ne dogodi, onda ja mislim da treba reagirati međunarodna zajednica jer mislim da ona ima obavezu, a prije svega mislim na OHR, da u ovakvim situacijama reagira i da na taj način otklonimo bilo kakvu dilemu o implementaciji izbornih rezultata – izjavio je Džaferović.

Govoreći o akcizama i najavljenim poskupljenjima goriva, on je kazao da se tek treba vidjeti da li će doći do poskupljenja te da je bilo neophodno usvojiti set zakona o akcizama.

- On snažno doprinosi cestogradnji u BiH i daje snažan podstrek ekonomiji. I ja sam kao zastupnik, kao i svi mi koji smo glasali, svjestan da to može biti negativno po moj vlastiti rejting i rejting svih nas koji smo glasali, ali mislim da je mnogo negativnije zaustaviti cestogradnju i ekonomiju ove zemlje – ocijenio je Džaferović.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma je osudio deklaraciju koju je usvojila Skupština Kantona 10, a koja se odnosi na presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".