- U tom smislu se polazi od svojih interesa, a mi nemamo opće interese voditi politiku u skladu s interesima istoka ili zapada, već u skladu s našim državnim interesom - rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da Srbija uvažava stavove EU-a o "poštovanju načela teritorijalnog integriteta", kao i da "nije dobro" što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema njegovim riječima, od Srbije se očekuje da se svrsta na nečiju stranu, uključujući i usklađivanje vanjske politike s Evropskom unijom, ali to nije srpski interes.

Obveza usklađivanja vanjske politike s politikom EU-om treba biti postupna do ulaska u EU što Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti, kazao je Dačić.

- Garantuju li nam da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu vanjsku politiku uskladiti za deset 15, 20 godina - rekao je Dačić.

Dačić, koji je i predsjednik Socijalističke partije Srbije, je kazao da je predizborna kampanja za izbore zakazane za 3. aprila manjeg intenziteta zbog rata u Ukrajini.