Dačić je ponovio kako bi Srbija mogla uvesti sankcije Rusiji ako ekonomija i građani te zemlje budu trpjeli nepopravljivu štetu, odnosno ukoliko bude dodatnih pritisaka, ali da za sada nije bilo potrebe da se sankcije razmatraju.

Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena Srbije s Rusijom nikad nije bila velika, dvije do tri milijarde dolara, a od toga je uglavnom riječ o uvozu energenata iz Rusije.

Dačić je također istaknuo da one zemlje koje su uvele sankcije Rusiji sada imaju veću trgovinsku razmjenu s tom zemljom nego ranije.

Šef srbijanske diplomatije kazao je da Srbija od početka podržava teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i da je uvijek glasala za takve rezolucije Ujedinjenih nacija, prenosi Beta.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve. 

Desno krilo na srbijanskoj političkoj sceni i ultranacionalisti Vučića optužuju da će pristati na uvođenje sankcije Rusiji i tako "ispuniti i taj zahtjev Zapada", te da će pristati na "politiku ucjena koje će slijediti jedna za drugom" i u pogledu prihvatanja evropskog plana za Kosovo, kojim se sugerira uzajamno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.