Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić smatra da je poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvidića da BiH i Srbija potpišu sporazum o granicama u skladu sa nalazom Badinterove komisije upućen s ciljem da više odjekne u entitetu RS nego da ima efekta

- Zvizdić nas poziva da BiH i Srbija potpišu nekakav ugovor o granicama, a Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak oko utvrđivanja granične linije između BiH i Srbije - rekao je Dačić za Večernje novosti.

Granica između BiH i Srbije je, podsjećanja radi, već utvrđena, ali postoje zahtjevi zvaničnog Beograda da BiH ustupi dio svog teritorija oko hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta u zamjenu za neiskoristivu šumu u Srbiji.

Prema Dačićevim riječima, zato je Zvizdićeva tobožnja briga više sračunata na to da odjekne u entitetu RS nego što ima efekta u realnosti.

Dačić je ocijenio da je simptomatično to što su se Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković, svako iz svojih pobuda, pozvali na Badinterovu komisiju o nepomjenjivosti granica bivših jugoslovenskih republika.

On je dodao da hrvatski premijer dobro zna da nalaz Batinterove komisije podrazumijeva nepovredivost republičkih granica u bivšoj Jugoslaviji, tako da se ne može primijeniti na Kosovo.

Dačić je rekao i da je simptomatično što su Zvizdić i Plenković pozvali se na Badinterovu komisiju poslije dolaska iz Berlina, gdje su se odvojeno sreli sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.