open-navfaktor-logo
search
Opet po svom
Dačić prevršio svaku mjeru: Miloševićev portparol i negator genocida traži da se BiH izvini novinaru Tanjuga!?
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, zamjenom teza, komentirao je događaj kada je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prekinuo intervju za TV Tanjug jer je novinar Marko Ivas odbio priznati da se u Srebrenici desio genocid.
14.11.2021. u 13:55
get url
text

VEZANI TEKST - Željko Komšić prekinuo intervju nakon što je novinar Tanjuga rekao da ne priznaje genocid u Srebrenici

Protiv novinara je podnesena i krivična prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Gostujući na TV Prva, Dačić je iznio stav da je "to još jedan dokaz zaslijepljenosti hrvatskih i bošnjačkih političara u BiH".

- Novinar Ivas trebalo je da pita Komšića da li polazimo od toga da je u Jasenovcu počinjen genocid. Komšić je izazvao međunarodni incident i BiH bi trebalo da se izvini novinaru Tanjuga. To svakako ne podiže ugled BiH. To je u stvari sramota, jer pokazuje kolika je mržnja prisutna i potvrđuje da se žele incidenti - ocijenio je Dačić.

On je dodao da "svi koji tako govore i tako se ponašaju smatraju da su Srbi ratni zločinci i da je Srbija država koja je počinila genocid". Dotakao se i Prvog svjetskog rata.

VEZANI TEKST - Srbija i RS protiv civiliziranog svijeta: Negiranje genocida se nikada ne smije prihvatiti

- To je sramno. Hrvati i Bošnjaci su počinili genocid u Srbiji još tokom Prvog svjetskog rata boreći se na strani Austrougarske. Isto je bilo i u Drugom svjetskom ratu, da ne govorim posebno o Jasenovcu. Sada neko hoće da poredi Srebrenicu, gde je nesumljivo počinjen zločin, koji mi ne poričemo i naša skupština je donijela rezoluciju o tome. Ali ovdje se želi poreći činjenica da su Srbi bili najveće žrtve etničkog čišćenja na prostoru bivse SFRJ - tvrdi Dačić.

Haški tribunal i Sud Bosne i Hercegovine su izricanjem desetaka presuda ratnim zločincima, nedvojbeno utvrdili da je počinjen genocid.

Isto to, utvrdio je i Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je 2007. godine postupajući po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, utvrdio da je počinjen genocid. Srbija je jedina država u svijetu koja je okrivljena za kršenje Konvencije o genocidu – mogla je a nije spriječila da se on izvrši, te nije ništa poduzela da kazni krivce. Crna Gora nije bila subjekt u sporu, ali kako je tada rečeno, "dijeli odgovornost sa Srbijom kao potpisnica Konvencije o genocidu".

VEZANI TEKST - Dačić još jednom negira genocid: Žalosno je da Vlada Crne Gore padne zbog Srebrenice

No Dačić, koji je imao aktivnu političku karijeru u krvavim devedesetim godinama, kao portparol Socijalističke partije balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, svojim izjavama negira genocid u Srebrenici.

Tako je i nedavno novinar DW-a upitao Dačića šta misli o genocidu u Srebrenici, "više od osam hiljada ljudi je ubijeno u Srebrenici za dva-tri dana".

- Jeste, ali znate li koliko je ubijeno na drugim mjestima? Je li znate koliko je ubijeno hiljada ljudi, "u istom danu, četa đaka"... - bio je odgovor.

Dačić je negirao i postojanje logora u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom "počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom opštine Prijedor".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.