open-navfaktor-logo
search
Beograd
Dačić izabran za novog predsjednika Skupštine Srbije, Zukorlić potpredsjednik
Zastupnici Skupštine Srbije izglasali su danas dosadašnjeg ministra vanjskih poslova i lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za novog predsjednika parlamenta.
22.10.2020. u 17:31
get url
text

Zastupnici su prozivkom glasali za Dačića, i to od 226 prisutnih za Dačića je glasalo 225, protiv je bio jedan, odnosno samostalni zastupnik Vladan Glišić, dok uzdržanih nije bilo. 

Nakon toga, najstarija zastupnica Smilja Tišma ustupila je predsjedavanje sjednicom Dačiću. On je prethodno dužnost šefa diplomatije predao premijerki Ani Brnabić koja će voditi to ministarstvo do izbora novog ministra i formiranja vlade.

- Želim da se najiskrenije zahvalim svima koji su podržali moj izbor na visoku dužnost predsjednika Skupštine Srbije. Želim da kažem i onima koji nisu glasali ili su bili protiv da je ovo Skupština svih građana i svih zastupnika i da jedino što tražim od svih zastupnika je da imamo toleranciju za razna politička mišljenja, sa željom da radimo u najboljem interesu svih naših građana - rekao je Dačić u obraćanju tokom predsjedavanja.

Prema njegovim riječima, za svakog političara najveća čast je biti na čelu najvećeg ustavotvornog tijela, jer se vlast u parlamentu crpi iz narodne volje.

- Naš zadatak će biti da doprinesemo političkoj stabilnosti u Srbiji. Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji je čekaju i moj zadatak u skladu sa tim jeste da pomognem da Skupština štiti svoju ulogu, intergritet i dostojanstvo i da na najbolji način ostvarujemo zakonodavnu vlast u našoj zemlji - dodao je.

Dačić je naveo da novu funkciju tumači kao veliku čast, jer je predsjednik Skupštine Srbije najviša funkcija koju je do sada obavljao.

- Trudit ću se sa svima vama da ostvarimo mandat uspješno, prije svega, u interesu svih građana Srbije, a ne samo zastupničkih grupa koje su u parlamentu zastupljene - rekao je.

Potom je na red došao izbor šest potpredsjednika Parlamenta, te su izglasani Vladimir Orlić i Stefan Krkobabić iz Srpske napredne stranke (SNS), Radovan Tvrdišić iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Marija Jevđić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.