open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Srbije
Dačić: Dodikova smjena bi bila veliki udar na BiH
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su jasne crvene linije ispod kojih Srbija neće ići kada je riječ o eventualnoj smjeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da bi njegova smjena bio veliki udar na BiH.
02.09.2021. u 10:54
get url
text

Dačić je rekao da novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt raspolaže sa bonskim ovlaštenjima u BiH iako nije dobio odobrenje u Vijeću sigurnosti UN-a.

VEZANI TEKST - Džaferović: Ovo je blokada države BiH, Schmidt treba reagirati i smijeniti Dodika

- Ono što je Džaferović tražio je startni pištolj za destabilizaciju BiH - rekao je Dačić i izrazio uvjerenje da Schmidt to neće dozvoliti.

Diplomata Milisav Paić se složio da bi smjena Dodika izazvala veliku destabilizaciju u BiH i da bi se Schmidt teško usudio da ide na dosljednu primjenu Inzkovih zakona jer bi došlo do velikih potresa u BiH. On je dodao da je Inzkov zakon o navodnom genocidu u Srebrenici više usmjeren protiv Srbije nego prema BiH, objavio je Kurir.

Prije tri dana, na sjednici Predsjedništva BiH Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. 

Nakon sjednice član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio da visoki predstavnik u BiH treba da reaguje kako bi se odblokirao rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa čak i da pokrene pitanje smjene.

- Radi se o očiglednoj blokadi Predsjedništva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadorima drugih zemalja. Radi se, osim blokade, i o svojevrsnoj zloupotrebi - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.