Naime, kako piše pobjeda.me, Vlada premijera Zdravka Krivokapića pomogla je organizaciju ustoličenja mitropolita iznosom od oko 200 hiljada eura, saopćila su dva izvora iz Vlade.

VEZANI TEKST - Građani na protestu poručili: Ustoličenje Joanikija na Cetinju bio bi simbol pristanka na okupaciju

– Tri puta je na sjednicama saopćen podatak o posrednoj pomoći Vlade ustoličenju u iznosu od oko 200 hiljada eura. Kada je krajem augusta pregovarano sa predstavnicima SPC-a o broju zvanica koje će prisustvovati ceremoniji, iskazana je namjera o finansijskoj pomoći. O svemu je razgovarano na sjednicama Vlade održanim prije ustoličenja kao i u "gluhoj sobi" u Vladi u kojoj su donošene odluke o akciji na Cetinju – precizirao je prvi izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede je saopćio da je sa tom odlukom bila upoznata većina članova Vlade, a i da je čitav posao obavljen najvjerovatnije preko Ministarstva finansija.

Izvori Pobjede kažu da je motiv za ovakvu odluku vjerovatno da se amortizuje bijes Beogradske patrijaršije zbog Krivokapićevog upornog odbijanja da 27. maja potpiše usaglašenu verziju temeljnog ugovora Crne Gore i SPC-a.