open-navfaktor-logo
search
Sejfović na suđenju
Da sam htio organizaciju bjekstva, pola zatvora bih poveo sa sobom
Svjedok Šadija ispričao je kako je od marta 2017. godine do septembra, tačnije Sejfovićevog bjekstva, bio sa njim u istoj ćeliji
06.09.2018. u 15:46
get url
text
Amel Sejfović u Sudnici

Na današnjem suđenju Amelu Sejfoviću i ostalima, zbog njegovog bjeksta iz KPZ-a Sarajevo u septembru prošle godine, Sejfović je, tokom postavljanja pitanja svjedoku Hrisu Šadiji, kazao "da je htio organizaciju bjekstva, pola bi zatvora poveo sa sobom". 

Svjedok Šadija ispričao je kako je od marta 2017. godine do septembra, tačnije Sejfovićevog bjekstva, bio sa njim u istoj ćeliji. 

- Da sam tebe pitao, da li bi pobjegao sa mnom? - upitao je prvooptuženi Šadiju, koji je kratko odgovorio da bi. 

Tokom svog svjedočenja Šadija je kazao kako su se na dan bjekstva, osim njega i Sejfovića, u ćeliji nalazili i Nihad Titorić, Senad Kečo, te "neki Arap ili Turčin". 

- Ta sedmica je bila moja dežura da čistim WC. Do vremena šetnje boravio sam u WC-u i ribao pločice, tako da ne znam ko je od zatvorskih čuvara dolazio po Amela da ga vodi u stacionar. Znam da je Igor Miloš taj dan radio u stacionaru, ali ne znam koliko se Sejfović kod njega zadržao. Po povratku u ćeliju zatekao sam Sejfovića i ostale kako klanjaju, što su radili i svaki drugi dan. Došao je "onaj s repom" (Nikola Simić, op. a.) i mi smo krenuli sa njim u šetnju. Spuštali smo se dole u "podmornicu". Tu smo sreli Armina Delalića i pozdravili se - kazao je Šadija, dodavši kako je bio prvi u redu, te da se nije okretao niti gledao ko šta radi i s kim se pozdravlja. 

Prema njegovim riječima, nakon pet do 10 minuta šetnje "po krugu", došao je Delalić i rekao "Šta se pravite budale, dolazite ovdje", te su tada saznali šta se dogodilo. 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Maje Pašić, svjedok je ispričao kako su u ćeliji imali dva telefona, od kojih je jedan koristio Sejfović, a  drugi mobitel ostali. 

- Ne znam koliko često ga je koristio. Oko pet mjeseci prije bjekstva, u ćeliji je bio pretres i Amel je tada predao  jedan telefon. Nakon bjekstva su pretresali ćeliju i tada su u čučavcu pronađena dva mobitela - kazao je Šadija. 

Advokat Senad Kreho, koji brani optuženog Igora Miloša, tražio je od svjedoka da objasni proceduru na koji način zatvorenici odlaze kod medicinskog tehničara. 

- Da je Amel išao kod Igora saznao sam od Nihada. Nas dvojica smo nakon bjekstva bili u samnici, a kada smo se vratili u sobu pričali smo o tome - kazao je svjedok, nakon čega je pročitan njegov iskaz u Tužilaštvu, u kojem je naveo da je "po njega došao jedan od zatvorskih čuvara i Amel je otišao", te da se "vratio za 20 minuta", nakon čega su iz ćelije "pustili signal i otišli u šetnju". 

Svjedok je ponovio da je za Sejfovićev odlazak kod Miloša saznao nakon priče sa Titorićem.

Što se tiče pištolja, Šadija je kazao kako "ni kod zatvorskih čuvara nikada nije vidio pištolj, a ne u ćeliji". 

Optuženi Sejfović pitao je svjedoka da li je tačno da je on stalno tražio da ide kod medicinskog tehničara, nebitno kojeg, na šta je Šadija potvrdno odgovorio. 

Na današnjem ročištu svjedočili su i Mario I., koji je kao uposlenik jedne zaštitarske agencije uzeo snimak sa nadzorne kamere na zgradi BH Šuma u Titovoj ulici, zatim Samir Z., vlasnik trgovine u Odobašinoj ulici koji je ustupio snimak nadzorne kamere sa prodavnice, te Mustafa K., nekadašnji uposlenik KPZ-a Sarajevo, koji je vidio dvije osobe na skuteru kako se udaljavaju od zatvora. 

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar.

Osim Sejfovića, za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je organizirala i pomogla Sejfoviću pri bijegu terete se i Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.