open-navfaktor-logo
search
Ubistvo novinara
Da nije bilo napora Turske, slučaj Khashoggi bi bio zataškan
Ne treba zaboraviti kako da nije bilo odlučnih napora Turske, ovaj slučaj bi odavno bio zataškan, navodi se u saopćenju koje je uputio prof. dr. Fahrettin Altun, šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske
12.11.2018. u 18:16
get url
text

Prof. dr. Fahrettin Altun, šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske, uputio je saopćenje za novinsku agenciju AFP o izjavi francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

- Izjava francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana o koracima koje je Turska poduzela kada je riječ o ubistvu Jamala Khashoggija ne oslikavaju istinu. Neprihvatljive su optužbe da naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan igra političke igrice. Ne treba zaboraviti kako da nije bilo odlučnih napora Turske, ovaj slučaj bi odavno bio zataškan - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako činjenica da je Turska dokaze o ubistvu Jamala Khashoggija podijelila sa mnogim prijateljskim zemljama, pokazuje njenu jasnu namjeru da iznese istinu. Premijer Kanade Justina Trudeau je izjavio da je obavještajna služba te zemlje preslušala snimke ubistva novinara.

- Francuska je u ovom procesu imala jednak tretman. Ovim putem potvrđujem da su dokazi o ubistvu Khashoggija podijeljeni i s francuskom institucijama. Snimak je 24. oktobra 2018. godine preslušao predstavnik obavještajne službe Francuske, sa kojim su podijeljeni i detaljni podaci, među kojima je i dešifrirani snimak. Ako postoji problem u komunikaciji francuskih institucija, to treba riješiti Francuska, a ne Turska - stoji u saopćenju.

Navodi se kako Turska nastavlja raditi na otkrivanju svih detalja ubistva Khashoggija.

- To uključuje i one koji su naredili ubistvo. Pozivamo sve aktere međunarodne zajednice, prvenstveno Francusku, da poduzmu korake koji će doprinijeti ostvarivanju tog cilja - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.