Mušmula, u narodu poznata i kao divlja kruškica, je voće u kojem su znali uživati i Asirci i Babilonci. Zapravo, koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog ljekovitosti. I u našoj zemlji mušmula raste u voćnjacima ali doduše mnogo je manje ima nego prije nekih 30-ak godina. Možda se to promjeni jer mušmula je itekako ljekovita i ne zaslužuje da je potisne takozvano pomodno voće.
Plodovi mušmule su osvježavajući, ukusni i zdravi, imaju ukus najzrelije kruške koje prija nepcu, ali i stomaku. Naime, vijekovima se koristi kod probavni tegoba, suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost.
Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva. Ova divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska).
Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B grupe. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija, a pektin koji sadrži pomaže u snižavanju holesterola. Poboljšava vid, a blagotvorno djeluje na kožu i kosu.