open-navfaktor-logo
search
Neće ih adaptirati
Da li su prostorije za terapiju kisikom na UKC-u Tuzla sigurne za pacijente i osoblje
Većina u Tuzlanskom kantonu (TK) odbila je u četvrtak da rebalansom Budžeta izdvoji milion KM za nabavku opreme i adaptaciju postojećih prostorija u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, koje se koriste za smještanje oboljelih od COVID-19.
23.10.2021. u 16:14
get url
text

Ovaj amandman predložio je Šekib Umihanić šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK, koji već duže vrijeme upozorava da se treba više pažnje posvetiti sigurnosti prostorija u kojima se provodi terapija medicinskim kisikom.

VEZANI TEKST - Koja je razlika između medicinskog i industrijskog kisika, šta se može desiti pacijentima, kako dolazi do požara?

- Klinika za zarazne bolesti UKC-a Tuzla jedina je klinika u Bosni i Hercegovini, koja nema odjeljenje intenzivne njege, za koje se ukazala posebna potreba u vrijeme pandemije. Pacijenti se smještaju u adaptirane bolesničke sobe Centra za palijativnu njegu i terapiju bola, odnosno hospis. Nažalost, i pored višekratnog obrazlaganja važnosti usvajanja amandmana, Kadrija Hodžić, premijer TK, Vlada TK i vladajuća koalicija nisu prepoznali važnost opremanja odjeljenja intenzivne njege na Klinici za zarazne bolesti - kaže Umihanić, koji je bivši medicinski direktor UKC-a i specijalista otorinolaringolog.

Podsjećamo, vlast u TK čine Socijaldemokratska partije (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Umihanić je prije ovog amandmana uputio zastupničko pitanje o stepenu sigurnosti upotrebe kisika u zdravstvenim ustanovama TK, a odgovor je dobio samo od UKC-a Tuzla.

U odgovoru koji je Umihanić dobio se, između ostalog, navodi da su "oprema i ugrađeni materijali predviđeni za 'normalan-uobičajen' režim i potrošnju kiseonika do 15 litara u minuti, a za vanrednu-ekstremnu potrošnju od 15 do 60 litara po minuti, kakva je za vrijeme pandemije COVID-19, nije moguće predvidjeti stepen sigurnosti za opremu i ugrađeni materijal".

Također, govori i o prostorijama koje nisu bile namijenjene za liječenje medicinskim kisikom, ali su silom prilika pretvoreni u Covid-bolnice.

- Takvi prostori nemaju adekvatnu ventilaciju, jer nisu namijenjeni za tu svrhu, a jedino je moguće provjetravanje putem otvaranja prozora. Zbog ovokvog stanja povećana je koncentracija medicinskog kiseonika u bolesničkim sobama, što predstavlja veliku opasnost kako za pacijente, tako i za osoblje - kaže se u odgovoru koji potpisuje, v. d. direktora UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić.

Distributer kisika za UKC Tuzla je ovlaštena firma Messer Tehnoplin, koja vrši preglede rezervoara i odgovorna je za njihovu tehničku ispravnost. Ista firma osigurava kisik u bocama, u vlastitoj ambalaži i odgovorna je za tehničku ispravnost boca.

- Bojim se da će u slučaju posljedica po zdravlje osoblja ili pacijenata, nastalih zbog prijavljenih nedostataka u izvještaju, a u cilju zadovoljenja pravde i "pranja savjesti", podnošenje ostavki funkcionera, kao u Tetovu u Sjevernoj Makedoniji, neće biti dovoljno - zaključuje Umihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.