open-navfaktor-logo
search
"Borba" za licence
Da li su Bijeljinci "pogriješili": Iz FSBiH tvrde da je Radnik "čist", ali...
Rok za objavu izvještaja nezavisnog revizora bio je 27. maj do 12 sati, a Radnik je nama dostavio link 27. maja u 8.43 sati, kazao je Polić
30.05.2019. u 16:22
get url
text

Licence za nastup bh. klubova u UEFA takmičenjima za sezonu 2019/2020. proteklih dana bila je glavna tema medija u našoj zemlji.

Sarajevski Željezničar ostao je bez licence za Evropsku ligu, umjesto kojeg je pravo za nastup u Evropi stekao je bijeljinski Radnik. Plavi sa Grbavice očito nisu ispoštovali proceduru, jer nakon odbijenice Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH nije usvojena ni žalba na Drugostepenoj komisiji.

No, čini se da je propust napravio i Radnik. Danas se u pojedinim medijima pojavila informacija da Bijeljinci nisu ispoštovali Pravilnik o licenciranju za UEFA takmičenja, te da je prekršio Član 47a, koji je tiče "objavljivanja finansijskih informacija" koje moraju biti dostupne javnosti.

Navodno, Semberci nisu na vrijeme objavili izvještaj nezavisnog revizora, što nalaže Pravilnik, a to su uradili naknadno, te da su tri dana "probili" rok. Međutim, iz N/FSBiH za Faktor tvrde da je Radnik "čist".

- Rok za objavu izvještaja nezavisnog revizora bio je 27. maj do 12 sati, a Radnik je nama dostavio link 27. maja u 8.43 sati. Provjerili smo link, radio je i stoga sam malo iznenađen pisanjem medija - kazao je za Faktor Armin Polić iz odjela za licenciranje N/FSBiH dodavši:

- Ne vidim razloga za daljnje analize, s obzirom na to da je link provjeren i da je radio kada smo ga dobili.

A na linku koji je objavljen na stranici FK Radnik piše da je izvještaj nezavnog revizora objavljen 26. maja u 8.33 sati.

No, čini se da su Bijeljinci ipak napravili propust, jer nisu objavili informaciju o ukupno isplaćenom novčanom iznosu zastupnicima, odnosno posrednicima igrača, što su obavezni po Članu 47a.

Moguće je da Radnik menadžerima nije isplatio ni marku, baš kao ni Široki Brijeg, ali je klub sa Pecare ispoštovao Pravilnik i ovu informaciju objavio je uz izvještaj nezavisnog revizora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.