- Snažno se protivimo stvaranju entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini - rekao je Hovenier nakon diskusije o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, koja je održana u američkoj ambasadi u Prištini.

Ambasador je naveo da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu te ponovo pozvao Vladu da da svoje predloge oko formiranja Zajednice.

- Ovo je ključno, ovo je važno, ovo je hitno. Mi smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku - rekao je on.

Dodao je da su se na diskusiji čule razne ideje koje sada Vlada Kosova može da iskoristi.

Dvosatna diskusija iza zatvorenih vrata fokusirala se na tri stvari, kaže on. Na funkcioniranje Zajednice u praksi, u okviru pravnog okvira Kosova, te kako može doprineti ekonomskom razvoju i efektivnom pružanju vladinih usluga srpskoj i drugim manjinskim zajednicama.

- Čuli smo stavove kako Zajednica općina sa srpskom većinom može da adresira fundamentalne potrebe bilo koje zajednice, kao i funkcije za koje su sve općine na Kosovu odgovorne, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, lokalni ekonomski razvoj - rekao je Hovenier, objavio je RSE.

Portparolka ambasade SAD na Kosovu je za RSE prethodno navela da je cilj diskusije da se unapredi međusobno razumijevanje o Zajednici opčina sa srpskom većinom, te da se pruži podrška dijalogu Kosova i Srbije.

- Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim trajnim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova - navodi se u odgovoru portparolke Katherine Judd.

Visoki zvaničnici SAD su tokom januara u nekoliko navrata istakli da Kosovo mora da formira Zajednicu ali su istovremeno naveli da neće podržati bilo kakvu ideju o stvaranju nove Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini. Takozvana "bosnizacija" Kosova također je jedan od razloga što Priština odbija da realizuje sporazum o Zajednici.