open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li se vakcinisani u Srbiji mogu revakcinisati u Zetri
Svi oni koji su prvu dozu Pfizer vakcine primili u Srbiji još se ne mogu revakcinisati u Kantonu Sarajevo, kažu u Službi za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
15.09.2021. u 21:36
get url
text

- Najveći problem je što Pfizer vakcine nema. Ako i dođe, to je malo doza, koje se ostavljaju da se vakciniše stanovništvo koje nije primilo ni prvu dozu. Naravno, jedan dio ostavlja se i za revakcinaciju građana koji su prvu dozu primili u Zetri. Svi oni koji su izvan tog plana, ne mogu se vakcinisati, a među njima su i oni koji su prvu dozu Pfizera primili u susjednoj Srbiji – pojasnili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Na pitanje da li se građani Kantona Sarajevo, vakcinisani u Srbiji AstraZenecom i Sinopharmom, mogu kod nas revakcinisati, iz Zavoda su potvrdno odgovorili.

- Svi koji su se u Srbiji vakcinisali Astrazenecom i Sinopharmom drugu dozu mogu dobiti u Kantonu Sarajevo. Dovoljno je samo da ponesu kartončić na kojem piše koju su vakcinu dobili i kad – dodaju u Zavodu za javno zdravstvo KS.

Istakli su da je Kanton Sarajevo za ovu sedmicu dobio 3.300 Pfizer vakcina te da su doze potrošene za jedan dan.

- Velika je zainteresovanost, a malo pristiže Pfizer vakcina. Kada će ponovo doći, ne znamo. Možda sljedeće sedmice dođe oko dvije hiljade i to je to, a potražnja je velika. Nadali smo se da ćemo dobiti oko pola miliona Pfizer vakcina, što su i mediji najavljivali, ali ništa od toga. Bili smo spremni i 24 sata vakcinisati, ako treba, samo da bi se što više ljudi imuniziralo, ali vakcine ne stižu i pitanje je da li će i doći – naglasili su u Zavodu za javno zdravstvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.