open-navfaktor-logo
search
Zabrinuti povratnici
Da li se u Prijedoru dijele otkazi zbog izvinjenja Bošnjacima, koga veliča zamjenik gradonačelnika
Nacionalističko orgijanje posljednjih dana u Prijedoru unijelo je zebnju među bošnjačke povratnike.
14.01.2022. u 12:59
get url
text

VEZANI TEKST - Novi fašistički grafiti u Prijedoru, za tužioca "nema elemenata krivičnog djela"

- Postoji osjećaj zabrinutosti među povratnicima nakon defilea, grafita, svih ovih negativnih dešavanja. S druge strane, većina Prijedorčana nije za podizanja tenzija, žele normalan život - kaže za Faktor predsjednik Skupštine Prijedora Mirsad Duratović.

Uporedo s incidentima pojavile su se informacije da je šefica kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš navodno dobila otkaz zato što je samovoljno izdala saopćenje Gradske uprave u kojem je upućeno izvinjenje Bošnjacima zbog uvreda. 

 

- Prije svega, ne vjerujem da je na svoju ruku nešto uradila, da nije imala saglasnost nadređenih. Ono što sam ja čuo, njoj je ugovor istekao s imenovanjem novog gradonačelnika. Ne vjerujem da su svi uposlenici Gradske uprave protiv tog saopćenja. Mnogi su me Srbi nazvali i izvinili se za incidente - ističe Duratović.  

Naš sagovornik podvlači da Bošnjaci ne smiju biti pasivni.

- Predlaže se da Bošnjaci izađu iz Skupštine. I šta onda? Ne bismo mogli utjecati na raspored novca iz gradskog budžeta, povratnici bi opstali bez sredstava. Kažu neki da nismo odlučno reagovali. Ja sam potpredsjednik Saveza logoraša BiH koje je podnijelo prijave, obišli smo brojne bošnjačke povratničke porodice... Bošnjaci ne trebaju da se uvlače u međusobne sukobe sprskih stranaka, da budemo njihovo topovsko meso - podvlači on.

Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora

Pojedini Prijedorčani tvrde da je Duratović dobar prijatelj sa zamjenikom gradonačelnika Žarkom Kovačevićem, koji se svojevremeno fotografisao sa nacističkom kapom. Također, pozivao je Prijedorčane da pogledaju projekciju dokumentarnog filma "General Draža Mihailović" u februaru ove godine.

VEZANI TEKST - Nacionalističko orgijanje i u Prijedoru uz blagoslov policije: Generale, generale, tvojoj majci hvala....

 

- Nisam ni prijatelj ni neprijatelj s Kovačevićem. Imam odnose koji se podrazumijevaju s obzirom na funkcije koje obavljamo - odgovorio je Duratović.

Kovačević je o "spornom" saopćenju, onom šefice kabineta gradonačelnika, prije nekoliko dana kazao: 

-  U ime Gradske uprave se može oglašavati samo onaj ko je ovlašten da to čini, a ja mogu samo da ponovim da je "dan RS-a" organizovan savršeno, nizom manifestacija, da nismo napravili ni jednu grešku i da smo ponosni na 9. januar. Zbog ovog saopćenja snosit će posljedice onaj ko je do tog propusta doveo. Hijerarhija se mora poštovati, mora se znati red i ko to ne može da shvati neće biti dio ekipe koja će da vodi i popravi ovaj grad - poručio je Kovačević, prenio je portal sanamedia.info.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.