open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li se može u penziju samo sa vojnim stažom, kolike su penzije kod povoljnijeg penzionisanja?
Koliko iznosi penzija borca koji ode po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju (ZPP-u), da li borci koji imaju samo četiri godine vojnog staža bez ijedne godine radnog, mogu otići u penziju, kakva je sudbina branilaca koji imaju 38 godina radnog, a dvije godine ratnog..., pitaju se borci. Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
21.09.2021. u 20:55
get url
text
Borci

- Samo na osnovu četiri godine provedene u vojsci, bez ijedne godine radnog staža, osoba ne može dobiti penziju. Uvjet za penzionisanje, mimo Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca, jeste 15 godina staža osiguranja ili 20 penzijskog staža i 65 godina života. Što se tiče Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju, sve penzije koje se po njemu ostvare su, nažalost, minimalne. Sada su one 382 KM. I to je po meni određena anomalija zakona. Recimo borci sa 25 godina staža osiguranja i maksimalnim boračkim stažom će dobiti minimalnu penziju. Tako je određeno zakonom - govori nam Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Upitali smo Kvesića, ukoliko borac ima 38 godina radnog staža i dvije godine vojnog, može li otići u penziju sa 60 godina starosti i to bez umanjenja penzije. Da li se to može smatrati punom penzijom od 40 godina staža?

- Prema sadašnjem Zakonu o PIO-u, ne može se otići u penziju sa 60 godina života. Može se otići u penziju sa 40 godina penzijskog staža (vojni, plus staž osiguranja) i 62 godine života, pri čemu mu se penzija umanjuje za četiri posto po godini ranijeg odlaska u penziju. Tako je sada. A po Zakonu o povoljnijem prijevremnom penzionisanju, ne može se penzionisati ako ima 38 godina staža osiguranja, i dvije godine vojnog staža. Mora imati u kontinuitetu tri godine vojnog staža - govori nam Kvesić i dodaje: 

- Takvim osobama koje imaju 38 godina radnog staža, bolje je raditi još dvije godine, kako bi otišle u starosnu penziju jer ako bi otišle po ZPP-u sa 38 godina staža osiguranja i tri godine vojnog, dobili bi minimalnu penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.