Nakon 120 dana rata u Ukrajini, mađarski premijer razgovarao je sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. Na iznenađenje mnogih, Orban je otvoreno podržao prijem Ukrajine u Evropsku uniju i najavio angažovanje na otklanjanju birokratskih prepreka na tom putu.

Orban je obećao da će taj stav iznijeti i na samitu EU u Briselu krajem ove nedelje. Kao znak podrške, Mađarska je primila skoro 800.000 ukrajinskih izbjeglica i spremna je da sarađuje sa Kijevom na budućim energetskim projektima, kao i u transportu ukrajinske pšenice željeznicom, poručio je premijer te zemlje.

U ime Ukrajine, Zelenski je zahvalio Mađarskoj na pomoći i pohvalio se razgovorom sa Orbanom na svom Twitter nalogu.

- Imao sam plodan razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zahvalio sam mu se na podršci suverenitetu Ukrajine i utočištu za Ukrajince tokom rata. Dogovorili smo se da razvijamo saradnju u energetskom sektoru. Zahvalan sam što ste podržali Ukrajinu kao kandidata - napisao je Zelenski.

Prije ovog "plodnog" razgovora, Orban i Zelenski su više puta imali verbalni okršaj putem medija jer je Orban odbio da se usaglasi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Tada je Zelenski optužio mađarske vlasti da su "protiv cijele Evrope", dok je Orban isticao da štiti nacionalne interese svoje zemlje.

Situacija je sada, čini se, drugačija, a Vladimir Putin gubi podršku jednog od malobrojnih evropskih saveznika.

Kako su se stvari razvijale prije samo mjesec dana?

- Embargo EU na uvoz ruskog gasa uništit će evropsku privredu, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog povećanih cijena energenata - rekao je prije nekoliko sedmica Orban.

On je u izjavi za državni radio rekao da će bez ograničenja cijena goriva, nekih osnovnih namirnica i maloprodajne energije, mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 posto, sigurno premašiti 15 ili 16 posto.

Prema njegovim riječima, ograničenja cijena u Mađarskoj mogla bi ostati na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

- Sve zavisi od rata. Ako postoji rat, onda postoji i ratna inflacija. Ako se govori o miru, onda ove mjere možemo brzo da izmijenimo - rekao je Orban.

Nakon višenedeljnih pregovora i izmene planova, Evropska komisija usvojila je šesti paket sankcije protiv Rusije, čiji je dio i embargo na rusku naftu. Međutim, Mađarska je i zvanično dobila izuzeće od ovog embarga, što je označilo veliku pobjedu Viktora Orbana protiv čelnika EU-a.

Još jedna pobjeda dogodila se nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj, kada je premijer sa pobjedničkog postolja poslao poruku Briselu.

Orban je tada osvojio ubjedljivo najveći broj glasova Mađara i porazio ujedinjenu opoziciju.

- Izborili smo tako veliku pobjedu da se to vidi sa Mjeseca, ali i iz Brisela - rekao je tokom obraćanja svojim pristalicama Viktor Orban čija je stranka na 77,55 posto izbrojanih glasova osvojila 54,24 posto glasova, dok opozicija ima 33,92 posto.

- Ogromni međunarodni centri moći krenuli su protiv nas. Međunarodna ljevica, mediji, Brisel, pa čak i ukrajinski predsjednik (Volodimir Zelenski, op. a.) - rekao je tada Orban, koji je sada prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika da u narednom periodu posjeti Kijev, piše Nova.rs.