U Srbiji su, podsjetit ćemo, 21. juna održani izbori na kojima je Srpska napredna stranka (SNS) aktuelnog predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića ostvarila dominantnu pobjedu. Sve ono što je SNS napravio u predizbornoj kampanji, koja je zvanično počela 11. maja, se očigledno isplatilo, te će ta stranka imati apsolutnu većinu u Skupštini Republike Srbije.

Međutim, ono što je zanimljivo jesu podaci o broju osoba zaraženih koronavirusom u toj zemlji upravo u periodu predizborne kampanje.

Taj broj je, sudeći prema zvaničnim podacima, naglo počeo da pada tik uoči početka kampanje. Tako je, primjera radi, 30. aprila registrirano 285 novozaraženih, a 11. maja samo 62. Trend pada broja zaraženih se održavao tokom cijele predizborne kampanje i čim su izbori održani, brojke su ponovo počele rasti.

Dan uoči izbori, 20. juna, su registrirane 94 novozaražene osobe, a samo nekoliko dana kasnije, 26. juna, registrirane su 193 novozaražene osobe i te su brojke nastavile rasti, pa je tako 2. jula registrirano 359 novozaraženih osoba.

- Od svih zemalja na svijetu, Srbija ima najjedinstveniji worldometer grafikon. Možete li pogoditi, na osnovu ovog grafika, kada se održavala predizborna kampanja u Srbiji? Imate samo jedan pokušaj – napisao je na Twitteru Viktor Marković, jedan od autora satirične stranice Njuz.net.

Ovi neobični statistički podaci iz susjedne nam Srbije izazvali su reakcije na društvenim mrežama, ali ne i u medijima, koji su, očigledno, pod čvrstom kontrolom Aleksandra Vučića.

Podsjetit ćemo, Evropska unija je dozvolila državljanima Srbije ulazak na njen teritorij, ali BiH nije, uprkos nižoj stopi širenja koronavirusa.