open-navfaktor-logo
search
Upozorio Govedarica
Da li je prekršen Ustav: Srbi imenovani na više od dvije "vladajuće" funkcije
Šef Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica upozorio je danas u NSRS-u da bi se ovaj entitet mogao "naći u problemu", zbog podjele šest ključnih pozicija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
21.12.2022. u 15:26
get url
text

On je podvukao da, prema Ustavu RS-a, predstavnici konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, ne mogu da budu imenovani na više od dvije funkcije.

Radi se o pozicijama predsjednika Narodne skupštine RS-a, predsjednika Vlade RS-a, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda RS-a, predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a i glavnog republičkog javnog tužioca.

Trenutno su Srbi na mjestima predsjednika NSRS-a (Nenad Stevandić), premijera RS-a (Radovan Višković), a nakon smjene Mahmuta Švrake za vršioca dužnosti glavnog republičkog tužioca postavljen je također Srbin Miodrag Bajić.

- Nemojte da dođete u situaciju da sutra imate problema pred Ustavnim sudom kada su u pitanju ove odredbe. Jedan od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, ne može da ima više od dvije funkcije – kazao je Govedarica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.