open-navfaktor-logo
search
Šta kažu podaci
Da li je naknada od 1.000 KM za porodilje doprinijela povećanju broja prijava prebivališta u KS?
Od prvog januara počinje primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom koji predviđa da sve porodilje bez obzira na radni status primaju mjesečno 1.000 maraka.
16.01.2022. u 19:34
get url
text

S obzirom na to da je ovaj iznos jedinstven u Bosni i Hercegovini i da će ovo pravo ostvarivati samo porodilje u Kantonu Sarajevo, spekulisalo se da će se i broj prijava u ovaj kanton povećati.

I ranije je Kanton Sarajevo pružao bolje mogućnosti za život, veći iznos dječijeg doplatka, besplatno liječenje, bolja esencijalna lista lijekova, pa je veliki broj građana iz drugih kantona selio ili se prijavljivao na sarajevske adrese kod rođaka, prijatelja i slično. Jedan razlog više za to su sada i naknade za porodilje.

VEZANI TEKST - Usvojeno na Skupštini KS: Porodilje u KS će primati oko 1.000 KM mjesečno

Pitali smo ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katicu, čije ministarstvo u nadležnosti ima i izdavanje CIPS-a i ličnih dokumenata, a koje je neophodno promijeniti prilikom promjene adrese stanovanja, da li je povećan broj građana koji se prijavljuju u Kanton Sarajevo.

- Od prvog dana početka važenja propisa u vezi s porodiljskim naknadama, zaključno sa četvrtkom, 13. januarom 2022. godine, ukupno povećanje na svih osam lokacija na području KS gdje se vrši prijava prebivališta je 3,5 posto od ukupnog broja prijavljenih prebivališta u odnosu na isti period prošle godine. Dio gdje je najveće povećanje su općine Ilijaš 29 posto i Ilidža 11 posto. Gradske općine Novo Sarajevo i Novi Grad imaju smanjenje broja prijavljenih – kazao je Katica, te dodao:

- Mislim da je ovo kratak period za statistički značajno zaključivanje.

Zasigurno je da će ovo izdvajanje Vlade KS iz Budžeta KS biti značajno za porodilje, za porodice i da može biti i razlog za promjenom adrese stanovanja, ako ništa barem "na papiru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.