open-navfaktor-logo
search
Neustavni dan RS-a
Da li je MUP KS osiguravao transport policije RS-a povodom 9. januara: Iz FUP-a kažu da su upoznati sa...
Federalna uprava policije obaviještena je, prema njihovom odgovoru, o autobuskom prijevozu policijskih službenika i kadeta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dolasku ministara iz Vlade Srbije povodom neustavnog dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Šta je sa trasnportom naoružanja i taktičkih vozila? 
14.01.2023. u 17:01
get url
text

Naime, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević zahvalio se Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i MUP-u Kantona Sarajevo na saradnji tokom proslave neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu.

VEZANI TEKST - Održana parada povodom neustavnog dana RS-a

Zahvala koju je uputio Kostrešević odnosi se i na transport, kako je rekao, "naših jedinica preko područja Federacije" te je dodao kako im se "izašlo u susret u svim segmentima što se tiče sigurnosnog aspekta".

Iz Federalne uprave policije za Faktor su rekli da su 4. januara upoznati od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da će se kroz područje Federacije Bosne i Hercegovine 5. i 8. januara izvršiti prijevoz policijskih službenika i kadeta MUP-a RS-a sa trianest autobusa na relacijama Banja Luka – Istočno Sarajevo, Bijeljina – Istočno Sarajevo i Trebinje – Istočno Sarajevo.

- O navedenoj informaciji upoznata su i ministarstva unutrašnjih poslova kantona kroz čiju teritoriju će prolaziti navedena kolona – dodali su oni.

Također, kako navode, FUP je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i MUP-a RS-a upoznat da će kroz područje Federacije Bosne i Hercegine proputovati i ministri iz Vlade Republike Srbije.

- Federalna uprava policije je u konkretnom slučaju postupala po Zakonu o policijskim službenicima Federacije BiH, Zakonu o ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH i prema sporazumima i memorandumima potpisanih između policijskih agencija u Bosni i Hercegovini – navodi se u njihovom odgovoru.

Upit smo poslali i MUP-u KS kao i MUP-u RS-a, ali do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Na koji način su iz FUP-a i MUP-a izašli u susret te koju ulogu su odigrali u transportu, kako je prevezeno naoružanje, ali i taktička vozila koji su ponosno pokazani na paradi u Istočnom Sarajevu..., samo su neka od pitanja na koja interesuju javnost.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić za Faktor je istakao kako će na narednoj sjednici Skupštine tražiti informaciju o aktivnostima MUP-a KS.

VEZANI TEKST - Kostrešević se zahvalio na pomoći 9. januara: Šta je Policija RS-a trasportovala preko FBiH i ko je to dozvolio?

- S obzirom na to da je "zapadni" dio entiteta RS fizički odvojen od "istočnog" dijela entiteta RS-a, a da je središte MUP-a RS-a u zapadnom dijelu, to jeste u Banjoj Luci, vozila, oružje i oprema koju su prezentovali u Lukavici na paradi povodom neustavnog dana entiteta, morala je doći od Banje Luke do Lukavice preko teritorije entiteta FBiH.

Imam informaciju da je policija Kantona Sarajevo čak osiguravala transport kroz Sarajevo. Zbog toga, na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, tražit ću potpunu informaciju o aktivnostima MUP-a Kantona Sarajevo u pripremama za obilježavanje 9. januara, posebno jer su parada i postrojavanje kojem smo svjedočili, ništa drugo do prijetnja - naveo je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.