open-navfaktor-logo
search
Bez podrške
Da li je Mostarski teatar mladih uistinu mostarski?
Mostarski teatar mladih u 49. sezonu ušao je sa sjajnim uspjehom. Upravo se vratio sa još jednog značajnog gostovanja gdje je sa predstavom "Game" učestvovao na 25. Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS) u u Novom Sadu.
19.09.2022. u 08:36
get url
text

Stručni žiri predstavi "Game" je dodijelio šest nagrada i to:

- za glumačka ostvarenja nagrade su dobili Sara Kljajić, Emana Tabaković i Teo Sandžaktar,

- nagrada za režiju pripala je Seadu Đuliću,

- nagradu za scenski pokret dobio je ansambl predstave, te je predstava "Game" dobila nagradu za najbolju predstavu festivala.

- Festivalska izvedba ovog potresnog svjedočanstva o životu migranata bilo je 95. izvođenje ove predstave u kojoj su igrali Sara Kljajić, Emana Tabaković, Arduana Macić, Haris Pašić, Adis Sandžaktar i Teo Sandžaktar. Po povratku u Mostar niko od zvaničnika Grada i Kantona nije se sjetio uputiti niti jednu riječ čestitke, kako se to radi u slučajevima kada su neki drugi kolektivi u pitanju - saopćili su iz Mostarskog teatra mladih.

Dodaju da je ansambl eMTeeM-a na festival u Novi Sad otišao zahvaljujući pomoći prijatelja i vlastitom učešću u troškovima. Tako je, kažu, godinama, jer eMTeeM nema nikakvu podršku u gradu čije ime nosi.

- Iz tog razloga valja podsjetiti šta je eMTeeM u posljednjih pet godina uradio i kako je promovisao Mostar i Bosnu i Hercegovinu, a sve bez učešća i jedne KM društvenog novca - navode i dodaju:

Dakle, u posljednjih pet godina Mostarski teatar mladih ostvario je sljedeće rezultate:

- Izvedeno je 1416. predstava i drugih programa,

- Uzeo učešće na 73 festivala,

- Osvojio 95 nagrada za umjetničke rezultate,

- Realizirao 31 premijeru,

- Na online platformama predstave i druge programe eMTeeM-a vidjelo preko 334.000 gledalaca.

Sve ovo, ističu, nije dovoljno ni za čestitku, a o prijemu ili nekom obliku finansijske pomoći ne može se ni maštati.

- Kada se uporede ovi podaci sa podacima drugih koji se bave sličnom djelatnošću, a redovno su finansirani za to što rade jedino pitanje koje se svakom dobronamjernom čovjeku postavlja je: Da li je Mostarski teatar mladih uistinu mostarski? - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.