open-navfaktor-logo
search
Morate znati
Da li i vi pravite ove greške kod kuhanja pire krompira?
Krompir se može skuhati u vrhnju i začiniti s malo bijelog luka
15.01.2020. u 14:44
get url
text
Pire krompir

Mnoge domaćice su mišljenja da je pravljenje pire krompira čas posla, vrlo jednostavno jelo, međutim profesionalni kuhari tvrde da, ukoliko želite neodoljivi ukus krompira, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Uložiti malo više truda. 

Pravilno kuhanje krompira je najvažnije kod pripremanja pirea. Prije kuhanja, krompir se oguli i nasiječe na komade. Važno je da su ti komadi približne veličine, manji će se prekuhati, a veći se neće uopće dovoljno skuhati. Čovjek bi mogao pomisliti da je to svejedno u smislu: "I tako će se sve zgnječiti na kraju u pire". Ali prekuhani krompiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast.

Još nešto, krompir je poput male spužve. On upija tekućinu u kojoj se kuha zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuhati u lagano posoljenom mlijeku. Tako će krompir odmah preuzeti dio arome te će kasnije biti jako kremast. Osim toga, kod kuhanja dodajte malo jestivog škroba u mlijeko. Ako ćete kasnije trebati još malo tekućine za pire, nećete morati dodati mlijeko iz frižidera, nego mješavinu mlijeka i škroba. To će fino zgusnuti i još aromatizirati pire.

Također, krompir se može skuhati i u vrhnju, te začiniti s malo bijelog luka i svježim začinskim biljem poput majčine dušice ili ruzmarina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.