open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li Finansijska policija FBiH zna šta je u Prijedlogu zakona o računovodstvu i reviziji?
Delegat Aner Žuljević je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH upozorio javnost da se Prijedlogom zakona o računovodstvu i reviziji koji se našao na dnevnom redu sjednice, žele ukinuti ovlasti Finansijske policije FBiH na terenu. Žuljević je kazao da je to svojevrsna osveta prema Finansijskoj policiji zbog njenih nalaza u Aluminiju, Sokolu, rudnicima...
21.01.2021. u 15:49
get url
text
Inspekcija

Zatražili smo komentar u Finansijskoj policiji FBiH.

Stručna služba će analizirati predložena rješenja 

- Od Finansijske policije Federacije BiH niko zvanično nije tražio očitovanje niti stav, u vezi s predloženim izmjenama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, u dijelu koji se tiče nadzora nad provođenjem zakona. Slijedom aktuelnih dešavanja oko usvajanja Zakona, a nakon što se od stručne službe Finansijske policije izvrši analiza predloženih rješenja i njihov eventualni utjecaj na daljnji rad Finansijske policije FBiH, sačinit će se informacija koja će se dostaviti Federalnom ministarstvu finansija - odgovorili su nam iz Kabineta glavnog inspektora Finansijske policije Amela Topalovića.

VEZANI TEKST - Dom naroda FBiH - Žuljević: Ukidate ovlasti Finansijskoj policiji zbog Aluminija; Milićević: Nije tačno

Naime, nakon rasprave u Domu narodu o Prijedlogu zakona o računovodstvu i reviziji sjednica je prekinuta tako da delegati nisu glasali o ovom prijedlogu.

- Podsjetit ću vas da je finansijska policija uradila svježe nalaze kada je riječ o Operatoru za obnovljive izvore energije, Aluminiju, sve što je rađeno oko Sokola, Rudnika mrkog uglja u Banovićima i iza drugih javnih preduzeća za kojih su postojale indicije da događaju malverzacije javnim sredstvim ili da postoje elementi počinjenja određenih krivičnih djela. Sa predloženim zakonom o računovodstvu i reviziji će se iskomplikovati nadležnost finansijske policije u njihovom postupanju. Prilikom sljedećeg naloga moraju tražiti asistenciju porezne uprave - rekao je na sjednici Žuljević i dodao:

- Ovo nije slučajno jer kada se vratite u retrospektivu, 2000. godnu, kada smo imali ministra finansija iz HDZ-a, danas predsjednika HDZ-a, tu je odluka o zabrani zapošljavanja koja je i danas na snazi u toj instituciji je svela tu instituciju sa više od 100 uposlenih, na 36. I ja razumijem da postoji namjera da se određene političke elite obračunavaju sa finansijskom policijom u smislu njihovih izvještaja koji su inkriminirali pojedine osobe.

U Finansijskoj policiji FBiH nam nisu odgovorili na pitanja da li rade po zastarjelom zakonu, imaju li manjak kadra i sa kojim se problemima susreću na terenu.

Klasični obračun sa Finansijskom policijom FBiH 

Podsjećanja radi, Žuljević predloženi zakon o reviziji i računovodstvu vidi kao sankciju Finansijskoj policiji FBiH za sve prethodno urađeno.

- Ovo joj je cijena za ono što je radila u Aluminiju. I sada bi eventualno trebalo da se sankcioniše Finansijska policija koja je utvrdila u svojih 15 izvještaja 54 osobe sa vrlo jasnim inkriminirajućim aspektima da su dolje u Aluminiju učinili ozbiljan kriminal od 300 miliona KM i da je Mostar i Hercegovina ostala bez giganta koji je hranio pola Mostara. I ovo je klasični obračun s Finansijskom policijom - poručio je Žuljević

Federalna ministrica Jelka Milićević je na sjednici negirala navode delegata Žuljevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.