Da li će Sarajevo ostati bez gasa: BH Gas šuti

objavljeno: 07.02.2018. u 16:17

Da li će Sarajevo, u jeku grijne sezone, ostati bez trenutno najkorištenijeg energenta, prirodnog gasa?

Najpozvaniji da odgovori na ovo pitanje je direktor BH Gasa Jasmin Salkić, ali i pored našeg upornog insistiranja, nismo uspjeli od njega dobiti odgovor.

Iz RS-a, tačnije iz kompanije Sarajevogas AD Istočno Sarajevo danas su najavili da će "zavrnuti ventile" na gasovodu koji vodi od Karakaja, kod Zvornika, gdje gas koji se uvozi ulazi u BiH, do Kladnja, gdje je glavni ventil i mjerač za FBiH, odnosno za Sarajevo kao najvećeg potrošača u ovom entitetu.

Kao razlog kompanija iz Istočnog Sarajeva navodi to što uprava BH Gasa već godinama odbija prihvatiti tarife za transport gasa kroz RS, koje je vlada tog entiteta jednostrano nametnula 2015. godine.

Zbog novonastale situacije, koja je umnogome zabrinula građane Sarajeva, ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić je postavio rok upravi BH Gasa da u narednih 30 dana riješi ovaj problem, ili će, kako je zaprijetio, uprava firme biti smijenjena.

To je bio povod da kontaktiramo upravu BH Gasa, sa najvažnijim pitanjem, da li će Sarajlije ove zime morati tražiti alternativna rješenja za grijanje.

Međutim, iako se radi o krajnje ozbiljnom pitanju, uprava BH Gasa, predvođena direktorom Jasnimom Salkićem nije ponudila bilo kakav odgovor.

Također smo kontaktirali i Sarajevogas Istočno Sarajevo, gdje su nam rekli da su pregovori sa BH Gasom u toku, te da se neće oglašavati dok se ne postigne konačno rješenje.

Indikativno je da se uoči ili u toku svake grijne sezone Sarajlijama "servira" priča o prestanku isporuke gasa. Opravdanja su različita, od povećnja nabavne cijene, troškova transporta, ratnog duga..., a očito je da ni ova sezona za stanovnike bh. prijestonice neće biti lišena brige o tome kako osigurati grijanje u toku zime.