open-navfaktor-logo
search
Sjednica 3. decembra
Da li će Vijeće ministara prihvatiti prijedlog Mektića: Stanić stari-novi direktor SIPA-e?
Svoj prijedlog dužan je dostaviti Vijeću ministara BiH u roku od 15 dana. Ukoliko Vijeće ministara odbije prijedlog ministra, kompletna procedura imenovanja kreće ispočetka
28.11.2019. u 16:59
get url
text

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 3. decembra, na dnevnom redu pod tačkom 43. tekuća pitanja, naći će se i Prijedlog za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Nema nikakve dvojbe da će mandat na toj poziciji obnoviti Perica Stanić, inače "veoma dobar prijatelj" ministra Mektića.  

-Predložio sam Vijeću ministara da za direktora SIPA-e imenuje aktuelnog direktora ove sigurnosne agencije Pericu Stanića i sada je na Vijeću ministara da odluči. To je mjesto koje pripada Srbima i smatram da ova agencija ne smije ostati bez direktora - rekao je Mektić, prije 15 dana. 

Prema procedurama, Nezavisni odbor utvrđuje rang-listu kandidata koju potom dostavlja ministru sigurnosti BiH . Ministar potom može izabrati bilo kog kandidata sa rang-liste, nezavisno od toga kako je rangiran. Svoj prijedlog dužan je dostaviti Vijeću ministara BiH u roku od 15 dana. Ukoliko Vijeće ministara odbije prijedlog ministra, kompletna procedura imenovanja kreće ispočetka.  

Podsjećanja radi, 4. novembra Nezavisni odbor Parlamenta BiH sačinio je konačnu rang-lista kandidata za novog direktora SIPA-e.

Prije toga, održana je sjednica na kojoj su članovi Nezavisnog odbora razmatrali informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske, na osnovu anonimne prijave, o sticanju uslova za penziju kandidata, a na osnovu anonimne prijave koju su dobili.

-Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uslove za penziju. Prema podacima PIO, uslove za penziju imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uslove za penziju- naveo je Obralija.

Međutim, taj podatak nije bio od važnosti za NO, te su izvršili bodovanje kandidata, smatrajući da se to njih ne tiče, odnosno da im nije u opisu posla da provjeravaju da li je neko stekao uslove za penzionisanje ili ne.

Enes Obralija, zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora tada je saopćio da je Perica Stanić dobio 96,25 bodova od maksimalnih 100.

Drugorangirani je Darko Ćulum, treći Žarko Laketa, dok Goran Zubac se nije našao na listi uspješnih kandidata. Listu su jednoglasno usvojili svi članovi Nezavisnog odbora i ona je proslijeđena ministru sigurnosti Draganu Mektiću.

Staniću je direktorski mandat istekao 5. novembra, ali je on shodno važećim zakonskim odredbama ostao na toj funkciji sve dok Vijeće ministara ne imenuje novog direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.