open-navfaktor-logo
search
Najveći sajam
Da li će paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO-u u Dubaiju ostati prazan?
Od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine bit će održan najveći svjetski sajam i prezentacija poduzetništva EXPO Dubai 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja je zbog pandemije koronavirusa pomjerena s prošle godine, ali još nije poznato da li će se poduzetnici iz Bosne i Hercegovine moći predstaviti na tom prestižnom sajmu.
03.07.2021. u 09:13
get url
text

Na toj najstarijoj svjetskoj izložbi, jednoj od najvećih do sada, učestvovat će 192 zemlje svijeta na 438 hektara površine, a prema procjenama organizatora sajam će, u toku šest mjeseci, posjetiti 25 miliona osoba.

Vijeće ministara BiH još nije odobrilo finansijska sredstva za učešće BiH iako su paviljon za BiH u potpunosti besplatno opremili organizatori kao znak podrške BiH u njenom nastupu na sajmu. Prema informacijama organizatora, do sada, nijedna država nije otkazala učešće.

Tema EXPO 2020 Dubai je "Povezivanje umova, kreiranje budućnosti" (Connecting Minds, Creating the Future) kojom se želi potaknuti globalna kreativnost i stvaranje novih partnerstava u cilju napretka i progresa. Time će biti omogućen najveći susret poslovnih ljudi, razmjene iskustava, inovacija, savremene proizvodne tehnologije, menadžera i mladih poslovnih početnika u biznisu.

Podtematske cjeline EXPO-a su "Opportunity, Mobility, Sustainability" (Prilike, Mobilnost, Održivost), a Bosna i Hercegovina se opredijelila za podtematsku cjelinu "Opportunity". Tematski paviljoni su građeni kao tri zasebne cjeline. Svaka cjelina predstavlja jednu tematsku oblast.

U strukturi i organizaciji EXPO-a ponuđene su tri vrste paviljona i to paviljon koji gradi zemlja učesnica i u potpunosti ga finansira, srednji paviljon koji je BiH dobila besplatno, ali je kasnije odustala iz bojazni da neće moći na vrijeme uraditi građevinsko-tehničko uređenje i instalaciju paviljona, te mali paviljon predviđen za zemlje u razvoju koji je besplatan i u potpunosti opremljen kakav će imati BiH. 

Ovu vrstu paviljona, u našem bližem susjedstvu, imaju još Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok države iz šireg bh. okruženja imaju srednji ili grade veliki paviljon.

Procedura pripreme za nastup na EXPO 2020 sastoji se od tri faze. Prva je projektiranje, pribavljanje svih potrebnih dozvola i gradnja paviljona (veliki paviljon),  druga je tehničko opremanje i uređenje paviljona (srednji paviljon) i treća instalacija i produkcija izložbe u trajanju od šest mjeseci (mali paviljon).

Bosna i Hercegovina ima obavezu finansiranja treće faze shodno regulativi EXPO-a. U tom kontekstu bit će potrebno ispoštovati procedure i provesti sve aktivnosti shodno propisima EXPO-a.

Pored potpuno opremljenog paviljona BiH je besplatno dobila jedan jednosoban i jedan trosoban stan za osoblje i besplatan prijevoz kontejnera s potrebnim stvarima za izložbu.

Kao Nacionalni dan BiH prihvaćen je 18. decembara 2021. godine na EXPO-u te je potrebno uraditi program nastupa, dostaviti broj specijalnih gostiju, VIP osoba, gostiju, regulirati dolazak folklora i organiziranje kulturnog programa.

Organizator će osigurati kuhinju i dio namirnica za Nacionalni dan BiH. Predviđena je mogućnost organiziranja prezentacije nacionalne kuhinje i specijaliteta BiH.

U programu EXPO-a predviđeno je organiziranje školskih posjeta za šta je potrebno dostaviti program prezentacije za učenike i studente.

Bosna i Hercegovina je u obavezi da kreira sadržaj i dizajn izložbe na paviljonu, te kompletan plan i program nastupa i prezentacije BiH u trajanju od šest mjeseci. Program treba biti sveobuhvatan i detaljan, prilagodljiv prezentaciji tematskih i strukovnih cjelina. 

Pojedinačnu ili zajedničku mogućnost prezentacije i predstavljanja imat će sve grane privrede i turističke zajednice BiH, a bit će omogućena prezentacija putem videa (film, intervju, arhivski foto, video mapiranja, filmski efekti, turistički sadržaji), audia (muzika, govorne poruke, glasovni efekti, teatarske audi-naracije, priče, poezija), štampanih materijala (fotografije, mape, ilustracije, diagrami, grafički paneli, pojedinačni objekti i građevine), plakata i izložbenih predmeta. U tu svrhu organizator je osigurao sva tehnička pomagala na paviljonu BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 12. decembra 2017. godine donijelo zaključak o prihvatanju poziva za učestvovanje BiH na međunarodnoj manifestaciji EXPO 2020 Dubai.

Shodno tom zaključku tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić 29. decembra 2017. godine uputio je pismo predsjedniku Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammedu bin Rashid Al Maktoumu, u kojem ga je obavijestio da BiH prihvata poziv za učešće, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduženo je za kontakt i aktivnosti oko organizacije EXPO-a.

Vijeće ministara BiH je 11. novembra 2018. godine donijelo odluku o osnivanju Organizacionog odbora za učešće BiH na međunarodnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju u kojoj su precizirani zadaci i nadležnosti Odbora koji broji 15 članova dok je njegov predsjednik ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Također, Vijeće ministara BiH je 29. maja 2019. godine imenovalo ambasadora BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerifa Mujkanovića za vršioca dužnosti generalnog komesara za BiH na međunarodnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju. 

Usvojena je i informacija o dotadašnjim aktivnostima na pripremi za učešće BiH na EXPO-u, prihvaćena je opcija manjeg paviljona za BiH te predloženi termin za "Dan Bosne i Hercegovine" (National day) tokom održavanja manifestacije.

Bosna i Hercegovina ima obavezu da, kao glavni i ključni segment paviljona i izložbe, dostavi specifikaciju svih predmeta i stvari koje planira postaviti i izložiti na paviljonu kako bi organizator mogao na vrijeme planirati i organizirati prijevoz kontejnera iz BiH za Dubai.

Troškovi za učešće BiH na EXPO 2020 Dubai koje je predlagao Organizacioni odbor u dva navrata nisu dobili podršku Vijeća ministara BiH.

Prvi troškovnik predložen u vrijeme prethodnog saziva Vijeća ministara BiH iznosio je 4.386.684 KM, dok je drugi umanjen za 1.004.270 KM, ali nije dobio podršku te je još nejasno da li će se firme i poduzetnici iz BiH moći predstaviti na ovoj prestižnoj međunarodnoj izložbi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.