open-navfaktor-logo
search
Znakovite poruke
Da li će novi ambasador SAD-a u BiH odmah na "crnu listu" stavljati bh. političare
Kandidat za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je na jučerašnjem saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država istakao ciljeve u narednom diplomatskom zadatku. Predsjednik SAD-a Joe Biden ga je u julu nominovao za novog ambasadora u BiH.
06.10.2021. u 18:53
get url
text

Između ostalog, naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

VEZANI TEKST - Bijela kuća sprema sankcije političarima na Balkanu, šta se neće tolerisati

- Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti visoku cijenu zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine - dodao je Murphy.

Biden je početkom juna dao naredbu da se pojačaju sankcije za sve one koji doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu. Kao razlog toga, istakao je veliku rasprostranjenost korupcije u vladama i institucijama u zemljama Balkana. Sankcije će se nametnuti i svim onima koji su odgovorni ili su direktno ili indirektno uključeni u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države zapadnog Balkana.

Političarima koji se nađu na američkoj "crnoj listi" bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Do sada su Sjedinjene Američke Države na svoju "crnu listu" stavile više od 100 osoba i pet pravnih lica iz Bosne i Hercegovine. 

Najzvučnije ime trenutno je Milorad Dodik. Članu Predsjedništva BiH Sjedinjene Države su izrekle sankcije 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njemu je tada blokirana sva imovina na području SAD-a, dok su američkim državljanima zabranjene transakcije i poslovanje s njim.

Kao razlog za izricanje sankcija za 67 osoba u velikoj mjeri je izričito naveden rad Haškog tribunala, dok je za Nikolu Špirića i Amira Zukića navedeno da su stavljeni na "crnu listu" zbog umiješanosti u značajnu korupciju. 

Sankcije su izrečene i Radovanu Karadžiću, Ljiljani Zelen-Karadžić, Anti Jelaviću, Momčilu Mandiću, Biljani Plavšić, Tihomiru Blaškiću, Momčilu Krajišniku, Milanu Lukiću, Ratku Mladiću, Milovanu Cicku Bjelici, Draganu Spasojeviću, Dragomiru Vasiću, Savi Kruniću, Naseru Keljmendiju, Ljubiši Beari, Bakiru Alispahiću, Hasanu Čengiću, Ljubi Ćesiću Rojsu, Ljubanu Ećimu, Goranu Jelisiću, Sonji Karadžić-Jovičević, Aleksandru Karadžiću, Amiru Kuburi, Dariu Kordiću, Dragoljubu Kunarcu, Slobodanu Miloševiću, Mariji Milošević, Marku Miloševiću, Senadu Šahinpašiću, Stanku Sopti, Vojislavu Šešelju, Stojanu Župljaninu... 

Na "crnoj listi" nalaze se i SDS i Ravnogorski četnički pokret. 

Veliki dio sankcija izrečen je prije 15-ak godina. 

Uredba o sankcijama je na snazi već 20 godina. Prvi put je ovu uredbu donio tadašnji predsjednik SAD-a George Bush 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.