open-navfaktor-logo
search
Šesti u Tokiju
Da je istrčao rezultat iz polufinala, Tuka bi osvojio zlato
Amel Tuka finalnu utrku u disciplini na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju okončao je na šestoj poziciji.
04.08.2021. u 15:03
get url
text

VEZANI TEKST - "Prljava" utrka: Jedan od rivala tokom naguravanja udario Amela Tuku
 

Tuka je kroz cilj prošao s vremenom 1:45,98. Utrka je bila sporija u odnosu na polufinalnu, kada je bh. atletičar isrčao svoje najbolje ovosezonsko vrijeme 1:44,53.

Da je kojim slučajem Tuka ponovio vrijeme iz nedjeljnog polufinala, danas bi u Tokiju došao do zlatne medalje.

Naime, danas je zlatni Emmanuel Kipkurui kroz cilj prošao s vremenom 1:45.06, srebreni Ferguson Cheruiyot je imao vrijeme 1:45,23, a bronzani Patryk Dobek 1:45,39.

Vrijedi spomenuti i da je Tuka tokom utrke povrijeđen nakon što je dobio udarac u kvadriceps sprintericom jednog od takmičara. Desilo se to za vrijeme naguravanja.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako je "zatvoreni" Tuka stigao do šestog mjesta

Inače, pobjedničko vrijeme Emmanuela Kipkuruija najsporije je u finalnoj trci na 800 metara na Olimpijskim igrama još od 2000. godine, kada se zlatom u Sydneyju okitio Nils Schumann. Njemački atletičar tada je do trijumfovao s vremenom 1:45,08.

Kenijac David Rudisha u Rio de Janeiru je do zlata stigao zahvaljujući rezultatom 1:42,15, dok je četiri godine ranije u Londonu istrčao 1:40,91. Njegov zemljak Wilfred Bungei u Pekingu je trčao 1:44,65 za zlato, dok je na Igrama u Atini Rus Yuriy Borzakovskiy najsjajniju medalju osvojio zahvaljujući vremenu 1:44,45.

Slabije pobjedničko vrijeme na posljednjih pet Olimpijada u finalu trke od današnjeg pobjednika imao je već pomenuti Nils Schumann.

Najbolji rezultat od bh. olimpijaca u Tokiju je ostvario taekwondoista Nedžad Husić, koji je bio peti. To je i najveći uspjeh na Olimpijadi od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nastup u finalu očekuje bacača kugle Mesuda Pezera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.