open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a 1990
Cvitanović: Ostavljam mogućnost da će sutra doći do dogovora
Pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u zgradi Delegacije Evropske unije za danas su gotovi, i bit će nastavljeni sutra u devet sati.
19.03.2022. u 20:15
get url
text

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, okupljenim novinarima kazao je da je "ključna stvar kako ko od današnjih sudionika vidi BiH".

- Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće, katastrofalno, ono što ruši BiH je poruka iz Stranke demokratske akcije (SDA) o Domu naroda FBiH da ga dovedu na nivo Vijeća naroda RS i da naprave u Federaciji Republiku Srpsku Bošnjačkog naroda. I onda željeti imati partnera među Hrvatima za takav razgovor? Mi smo sa vrlo jasnim zadatkom došli ovdje, presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH. Kažemo da smo punih pluća spremni razgovarati o svim temama o deblokadi procesa u Federaciji - rekao je Cvitanović

Našli smo mehanizme kako ih otkloniti, dodao je, i to je to gdje smo mi bili spremni za ustupak.

- Našli smo model kako osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje članove Predsjedništva, koji nije po našoj mjeri, ali dirat nam Dom naroda, pokušati od Doma naroda Federacije napraviti Vijeće naroda RS i očekivati partnera u Hrvata, ne postoji. U jednom trenutku je izgledalo da smo blizu dogovora. Ja ostavljam mogućnost da će sutra doći do dogovora, jer su se modeli različiti kroz dan mijenjali, a ako sutra budemo na tragu onoga što smo relativno korektno usaglasili postoji mogućnost dogovora. Naša ruka, naš dolazak je siguran. Što se nas tiče i sad da se vratimo i nastavimo razgovore ali da se poštuje struktura Federacije kako je definirana u Washingtonu i Daytonu. Definitivno nema volje da se postigne razgovor. Teme su vrlo složene - kazao je Cvitanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.