Odlikovanja su dodijeljena za "posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju RS, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet RS-a".

Odlikovanje Orden-a RS na lenti za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i RS, dobio je Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Srbije.

Ordenom zastave RS-a sa srebrnim vijencem - za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Slovenije i RS-a odlikovan je Tadej Labernik, nekadašnji ambasadora Slovenije u BiH.

Ordenom Karađorđeva zvijezda RS i reda -  za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani RS, Cvijanović je odlikovala generale Vojske RS Miću Grubora i Petra Škrbića, dok je posthumno odlikovan Milovan Milutinović, pukovnik VRS.

Ordenom Njegoša I reda odlikovane su četiri srednje škole koje su obilježile 100 godina postojanja.

Ordenom Njegoša I reda za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Srbije i RS odlikovani su Bratislav Gašić, direktor agencije BIA Srbije i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije,  nekadašnji ministar u Vladi Srbije.

Ordenom Njegoša I reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani RS odlikovan je Spasoje Orašanin, general - major VRS. Ordenom Njegoša II reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani RS odlikovan je Momčilo Prstojević, general - major VRS.

Ordenom NJegoša III reda odlikovan je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, a ordenom časti sa zlatnim zracima, predsjednica RS posthumno je odlikovala i Zorana Stankovića, general - majora, patologa, i bivšeg ministra zdravlja i odbrane Srbije.

Osim njih odlikovani su i brojni drugi pojedinci, ali i organizacije, sportski klubovi i udruženja među kojima su KK Igokea, Savez sindikata, Privredna komora RS, Udruženje poslodavaca...

Također, medaljom zasluga za narod, odlikovana je kompletna komisija za sprovođenje referenduma o danu RS-a, a koji je sproveden nakon što je Ustavni sud BiH ovaj dan proglasio neustavnim, na čelu sa Sinišom Karanom i svi članovi te komisije. Cvijanović je rekla da je 9. januar najvažniji datum u kalendaru RS-a i prilika da se pojedicima oda priznanje.

- Ovo je naših prvih 30 godina. Prošli smo dug i nimalo lak put, ali je RS izrasla u modernu, demokratsku, političku zajednicu koja počiva na stabilnosti njenih institucija i ljubavi njenih građana -  rekla je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić je poručio da će Srbija uvijek i nedvosmisleno biti uz narod RS.

- Srbija je garant opstanka RS-a i njene budućnosti. Možda će neki kritikovati to što sam rekao, ali sve dok u Istanbulu imaju pravo da kažu da je njihova sveta dužnost i da je napad na muslimane u BiH napad na Tursku, a u Zagrebu da je hrvatski interes za njih vitalan, i Srbija ima pravo da kaže da je naš vitalni interes opstanak RS-a. To nije poziv na sukobljavanje nego na ravnopravnost – kazao je Dačić.

Poručio je i da je potrebno da RS bude jedinstvena.

- Političkih partija ima mnogo ali RS i Srbija su jedne – dodao je.

Istakao je da će sa ponosom nositi danas uručeno odlikovanje.

- Sa ponosom ću nositi ovo vaše odlikovanje, kao čast ali i obavezu da i dalje trebamo raditi na tome da uspostavljamo što čvršće veze. Živjela Republika Srpska, živjela Srbija – kazao je Dačić.